4. SARMIJADA U POŽEGI – Najbolju sarmu skuhali su pleternički Ramci!

Datum objave: 02. 4. 2017. | Kategorija: Susreti

DSC00109

POŽEGA – U organizaciji Tjednika Kronika požeško-slavonska u Požegi je danas u prostoru hotela Grgin dol održana četvrta “Sarmijada”. Između brojnih uzoraka vrhunske sarme, najboljom je proglašena sarma veselog i poduzetnog članstva ZD Rama iz Pleternice, najljepši stol je bio stol KUD-a Bektež iz Bekteža s posnom sarmom i posnim jelima uz nju, a domaćicom koja je svoju sarmu najbolje predstavila proglašena je Ljiljana Banožić iz Zajednice žena HDSSB-a .

Tek male su bile nijanse koje su ovog puta odlučivale o pobjednicima jer dobra je bila sarma i novogradiščanskih iz KUD-a Mala koja je osvojila drugo mjesto, ali i ona, slavonski debela, velika i raskošna mladih majstora iz ekipe “Valpovačkog kotlića” koji su, kako rekoše, sarmu napravili od “maminog kupusa” i osvojili treće mjesto. Veselo, bogato, mirisno i šareno – baš kao kada se oko slavonskog stola okupe ljudi dobre volje, tko je i kraljica tog istog stola – sarma, okupila danas brojne “sarmaše” i sarmoljupce.

“Od prve Sarmijade kada su bili majstori i majstorice samo iz Požeško-slavonske županije sada smo imali natjecatelje iz tri slavonske županije, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Požeško-slavonske iz osam gradova, koji su ponudili više od 20 uzoraka sarme. Po prvi imali smo i pobjednike Sarmijada koje se održavaju u Osijeku, Donjem Miholjcu i Novoj Gradiški.Ovo je tradicija koju Kronika njeguje, organiziramo sedam različitih etno i gastro manifestacija, a Sarmijada je posvećena jelu za koje želimo da dobije svoje pravo mjesto u turističkoj gastro ponudi ovog kraja jer ona to zaslužuje,” naglasio je organizator Vladimir Protić.

nn

Sarmijada je održana uz potporu Požeško-slavonske županije i Grada Požege, a vesele majstore i majstorice sarme te njihovo društvo pozdravili su i prigodnim riječima čestitali organizatoru župan Alojz Tomašević i zamjenik gradonačelnika Darko Puljašić kojima su, u “zahtjevnim zadaćama” obilaska stolova (teško se odrhvati ponuđenom) i dodijele nagrada pomogli zamjenici Ferdinand Troha i Mario Pilon.

DSC00071

“Ono što Slavonija ima, mora i predstaviti, a tu je i sarma, kraljica stola. Slavonija je lijepa i bogata, ali imamo mali problem, toliko uživamo u našoj hrani da ponekad zaboravimo uvjeriti i ostale koliko je to dobro, koliko ovdje ima dobrih ljudi, dobre hrane, lijepih žena i dobrih vina i razloga za posjetu. Ovo je pravi put da i Požeško-slavonska županija i Grad Požega predstave te vrijednosti i kroz ovaj oblik- evo to je sarma, dio gastronomske ponude kojom se doista možemo ponositi,” naglasio je zamjenik gradonačelnika Darko Puljašić.

DSC00082

“Neke knjige kažu kako sarma nije baš naš, izvorni proizvod, ali se sigurno najbolja sarma kuha u Slavoniji, ovdje kod nas i danas. Pokazali ste to svi vi ovdje i doista ovakve manifestacije možemo proširiti i izvan Slavonije, izvan Hrvatske, pa i pokazati Europi kao posebnu vrijednost. Čestitam svima i veselimo se, jer kada se sarma jede, kada se uživa, kaže se – tko prvi vadi sarmu red je i da zapjeva,” našalio se dobro raspoloženi požeško-slavonski župan Alojz Tomašević dodajući kako očekuje da će ova vrijedna manifestacija svake godine biti još veća i bolja.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn