4. NATJECANJE ZAPREGA “KONJI BILI, KONJI VRANI” – Želiš li biti sretan cijeli život, kupi konja

Datum objave: 19. 6. 2017. | Kategorija: Susreti

N

NOVA GRADIŠKA – „Želiš li biti sretan jedan dan-napij se. Želiš li biti sretan sedam dana-oženi se. Želiš li biti sretan cijeli život-kupi konja“. Mudra je to narodna u koju čvrsto vjeruje svaki pravi Slavonac, ali i životna misao vodilja sudionika natjecanja zaprega „Konji bili konji vrani“-kombiniranog Kupa RH, tradicijsko-sportske manifestacije koju su, četvrtu godinu za redom u Novoj Gradiški, na inicijativu predsjednika Dražena Mađarevića-Mađe, organizirali članovi istoimene konjogojske udruge.

Jedinstveno je to natjecanje koje, na prvom mjestu, ima za cilj sačuvati i oživjeti tradiciju, jer, opće je poznato kako su konji oduvijek najveće blago Slavonaca, a potom i predstaviti vještinu čuvanu i prenošenu generacijama, s djedova i očeva na sinove. Oni najspretniji, licencirani jahači, prva liga ovog sporta, kažu stručnjaci, pristigli  na natjecanje iz cijele Slavonije i Baranje, ali i ostatka Hrvatske, pred zahtjevnim okom sudaca, predstavnika Hrvatskog konjičkog saveza, pokazali su koliko su vješti , ali i precizni u vožnji slavonskih kola i fijakera maratonaca u jednopregu i dvopregu i u tekličkom jahanju. Čast da organiziraju kombinirani kup Hrvatske dobar je vjetar u leđa organizatorima, ali i potvrda krovne nacionalne institucije da rade pravi posao, ističe ponosno, u ime organizatora, predsjednik novogradiške Konjogojske udruge „Konji bili konji vrani“, lokalni entuzijast, čuvar tradicije i zaljubljenik u konje, Dražen Mađarević. „ Uz očuvanje tradicije, koju, čini se, počinje cijeniti sve veći broj mladih, natjecanje zaprega prilika je i za razvoj turizma novogradiškog kraja. Osim toga, dugoročni je to i plan Udruge, koja bi, bude li sve išlo po planu, vrlo skoro svim malim i velikim zaljubljenicima u konje, mogla ponuditi i školu jahanja i hipodorom.“, upoznao je Mađarević.

NN

Osim promocije konjičkog sporta, iznimno otmjenog i posebno cijenjenog u zemljama Europske unije i razvoja kontinentalnog turizma, jedinstven je ovo način upoznavanja s nematerijalnom kulturnom baštinom, ali i kako kaže jedan od sudaca, Slavonac srcem i dušom, Davorac, veterinar po struci, zaljubljenik u konje po vokaciji, Marijan Denić, „jedinstvena prilika za gizdanje. Jer, tko ne voli u avliji vidjeti plemenitog, dobro uparenog pastuha.?!“  Uz zavidne vještine profesionalaca, manifestacija „Konji bili, konji vrani“ posjetiteljima je ponudila i jedinstveni defile slavonskih svatovskih kola, okićenih i opremljenih, onako kako to nalaže tradicija, omogućujući istovremeno sucima da provjere stoji li orma na pravom mjestu, a bećarima da škicnu dotjerane snaše.

Najuspješniji su bili: u vožnji preciznosti zaprega Željko Matijević iz Bodovaljaca, Marijan Čuletić iz Slavonskog Kobaša i Ivan Ferić iz Vinkovaca, u vožnji jednoprega Andrija Obrovac, Ivan Mirković i Ivan Nikolić, u vožnji dvoprega – Drago Ivušić, Domagoj Grgić i Ivan Mirković, a u tekličkom jahanju Klara Devčić, Ivan Marošević i Nora Despotović. Najljepše okićenom svatovskom zapregom, odlučili su tako suci, proglašena je ona Željka Matiijevića, drugo mjesto pripalo je zaprezi Tomislava Ivića iz Lužana, a treće Mihaelu Tandariću iz Slavonskog Kobaša. Najbolje uparenu zapregu imao je Mladen Mateković iz Visokog kod Varaždina, najatraktivniju Željko Klikić iz Cernika, a najraspjevaniju Filipa Miloš.


TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn