4.LET S GAVRANOM – Predstavljena “Mala knjiga kratkih priča” i nagrađeni najuspješniji “letači”

Datum objave: 30. 11. 2018. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA U Mirinom društvu, u Gimnaziji predstavljena „Mala knjiga kratkih priča“ i nagrađeni najbolji Gavranovi letači – autori pobjedničkih eseja inspiriranih književnim opusom Mire Gavrana.

Osim približavanja i predstavljanja autorovog svjetski uspješnog i opsežnog književnog i dramskog opusa, „Let s Gavranom“, novogradiški književno-kazališni festival u čast Miri Gavranu, na jedinstveni edukativno-zabavni način, prije svega među mladima, afirmira knjigu i čitanje i potiče kreativno izražavanje. Potvrdilo se to i na četvrtom izdanju manifestacije na sjajnom druženju organiziranom u Mirinoj, novogradiškoj Gimnaziji, povodom predstavljanja „Male zbirke kratkih priča“. Riječ je o ukoričenim literarnim djelima sadašnjih i nekadašnjih gimnazijalaca, starim zadaćnicama, nagrađenim sastavcima, koje je prikupila i uredila Matea Žilić knjižničarka, zbirci koju „otvaraju“ dvije kratke priče Mire Gavrana.

Jer, jedan od naših najuspješnijih, najizvođenijih i najprevođenijih autora, prve je ozbiljnije spisateljske pokušaje imao upravo u gimnazijskim danima, na poticaj posebno mu dragih profesorica Vjekoslave Bagarić i Dragice Vidmar. Podsjetila je na to, pozdravljajući s dobrodošlicom u Gimnaziji, nekadašnjeg učenika, ravnateljica profesorica Ljiljana Ptačnik.

Promocija „Male zbirke kratkih priča“ bila je uvod u svečanost dodjele priznanja sudionicima natječaja literarnih eseja inspiriranih Gavranovim književnim opusom, za učenike i mentore srednjih škola Brodsko posavske županije, na kojem su se najboljima potvrdili Danijel Kulundžija, Eleonora Stipić, Marija Marijić, Lara Mikulić i Monika Madžar.

Uz neslužbenu „titulu“ najboljih „Letača“, mladi su esejisti dobili i jedinstvenu priliku družiti se s autorom o čijim su djelima pisali, ali i čuti mudar Mirin savjet o tome kako njegovati i razvijati talent, koji je s njima podijelila ravnateljica Gimnazije, profesorica Ptačnik. „Miro Gavran je jednom rekao da su književnost i pisanje kao sport. Da biste ostvarili vrhunske rezultate morate trenirati i biti u kondiciji. Za dobro pisanje, ona se stiče stalnim pisanjem i čitanjem. Trebate čuvati hrvatski jezik, voditi računa kako se piše i pisati što više.“, poručila je, čestitajući ovogodišnjim najuspješnijim „letačima s Gavranom“, ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška.

TEKST: S. Tarbuk  FOTO: Facebook EEŠ NG

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn