4.FESTIVAL SLANINE I VINA SLANVIN – U pečenju slaninske ruže okušali se i Japanci, vinarima uručeno 50 zlatnih plaketa

Datum objave: 19. 5. 2019. | Kategorija: Susreti

KAPTOL – I dok se stručnjaci još uvijek ne mogu do kraja dogovoriti je li riječ o specijalitetu dobrom ili lošem po naše zdravlje, Slavonci su s blagodatima slanine upoznati odavno. Da je riječ o gastro deliciji i sve prepoznatljivijem turističkom proizvodu pokazao je Slanvin, natjecateljska eno-gastro manifestacija koja je 4. godinu za redom, uspješno spojila slaninu s vinom i u Kaptolu okupila 30 domaćih i inozemnih ekipa spremnih pokazati kako se priprema slaninska ruža

Pod palicom Udruge Požeški čuvari baštine, Udruge vinogradara, vinara i voćara Vino-kap, Općine Kaptol i tjednika Kronika požeško-slavonska, četvrtu godinu za redom u Kaptolu je uspješno organiziran Festival slanine i vina Slanvin. Riječ je o sasvim posebnoj natjecateljskoj eno-gastro manifestaciji turističkog potencijala koja spaja slaninu i vino, oživljavajući tradicionalnu slavonsku kuhinju na kojoj su odgojene generacije. Ovogodišnji Slanvin s jakim međunarodnim predznakom, u Kaptolu je okupio 30 ekipa pristiglih iz dalekog Japana, Njemačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Zagreba, Bjelovara, Valpova i Požeštine, spremnih pokazati tko najbolje priprema slaninsku ružu.

Disciplina je to koja zahtijeva posebnu vještinu jer, uz umijeće u pečenju na otvorenoj vatri, slaninu valja znati i „natjerati“ da formira cvijet, ružu. Uz dokazane majstore Slavonce, valja spomenuti kako su zadatku posebno studiozno pristupili Japanci, zainteresirani da što više nauče o njima potpuno nepoznatoj i egzotičnoj gastronomiji. Prvo mjesto i šampionsku titulu i ove godine osvojila je  ekipa Veterana NK Kaptol, drugo Vinari iz Rovišća, a treće ekipa KUD-a Šijaci iz Biškupaca. Posebno priznanje dodijeljeno je i gostima iz Japana.

I dok su se pečenjari-amateri brinuli za želuce mnogobrojnih gostiju i posjetitelja, za gašenje žeđi u organizaciji Udruge vinogradara, vinara i voćara Vino-kap bili su zaduženi vinari, sudionici 12.Međunarodnog i 5.Međužupanijskog i međunarodnog ocjenjivanja kvalitete vina, sve prepoznatljivije ocjenjivačke smotre visoko rangirane i u nacionalnim okvirima.

Na ovogodišnje ocjenjivanje vina u Kaptolu pristiglo je 168 uzoraka, a od tog broja 50 uzoraka je dobilo visoke ocjene i zlatne plakete. Plaketa i priznanja najboljima uručili su predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara Ferdinand Novak, predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda mr.sc. Josip Mesić, predsjednik Općinskog vijeća Kaptol Damir Poljanac te zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović.

ŠAMPION OCJENJIVANJA: Graševina ledena berba – 2011.god. – Veleučilište u Požegi
NAJBOLJE OCIJENJENO BIJELO MLADO VINO: Graševina ledena berba – 2018.god. – Perak d.o.o.
NAJBOLJE OCIJENJENO BIJELO VINO STARIJIH GODIŠTA: Graševina ledena berba – 2011.god. – Veleučilište u Požegi
NAJBOLJE OCIJENJENA MLADA GRAŠEVINA: Graševina ledena berba – 2018.god. – Perak d.o.o.
NAJBOLJE OCIJENJEN PINOT SIVI: Pinot Sivi – Selekcija – 2018.god. – Vinarija Matočec
NAJBOLJE OCIJENJENO OBOJENO MLADO VINO: Frankovka – Kékfrankos – 2018.god. – Szent Ana Borhaz
NAJBOLJE OCIJENJENO OBOJENO VINO STARIJIH GODIŠTA: Cabernet Sauvignon – 2015.god. – Veleučilište u Požegi
NAJBOLJE OCIJENJENO MAĐARSKO VINO: Cabernet Sauvignon – 2017.god. – Szentpáli Antal
NAJBOLJE OCIJENJENO MAĐARSKO BIJELO VINO: Irsai Olivér – 2018.god. – Faggyas József
NAJBOLJE OCIJENJENO MAĐARSKO OBOJENO VINO: Cabernet Sauvignon – 2017.god. – Szentpáli Antal

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn