39.SMOTRA FOLKLORA U PLETERNICI – Ljepota i raskoš tradicije na gradskim ulicama i Trgu bećarca

Datum objave: 19. 6. 2022. | Kategorija: Susreti

PLETERNICA – Ponosni na tradiciju i sve ono što jesu, na prkosnu i raskošnu Slavoniju od zaborava čuvanu u bakinim škrinjama, na bogate nošnje, zaprege i pjesme, Pleterničani i Pleterničanke još su jedanom pokazali zašto im ovih dana valja navratiti u goste i cjelomjesečnu lipanjsku manifestaciju obogatili tradicionalnom, 39. Smotrom folklora u domaćinstvu KUD-a Orljava

Lipanj u Pleternici, manifestaciju prepunu sadržaja po svačijoj mjeri, ovaj je vikend, nakon iznimno posjećene Fišijade, obogatila i tradicionalna Smotra folklora u domaćinstvu KUD-a Orljava. 39. izdanje vrijedne priče o tradiciji i ove godine s međunarodnim karakterom, počelo je povorkom ulicama Grada, jedinstvenom prilikom za “gizdanjem”, jer nošnja se, znaju to svi vrijedni čuvari narodne baštine, nosi s ponosom i dikom, a potom i jednominutnim predstavljanjem folklorne vještine, svojevrsnim uvodom u nastupe koji su uslijedili na Trgu bećarca.

Kako se osjeća, voli i čuva naslijeđe predaka, uz domaćine, članove KUD-a Orljava Pleternica, na smotri su pokazali članovi čak 13 kulturno-umjetničkih društava iz Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije, kao i dva društva iz Bosne i Hercegovine, pozdravljeni toplom dobrodošlicom mnogobrojnih posjetitelja, prve žene Grada, gradonačelnice Marije Šarić i županice Antonije Jozić.

Nakon povorke i smotre na Trgu bećarca domaćini su za sve svoje drage goste pripremili koncert dijela orkestra s ovogodišnje Šokačke rapsodije u Lisinskom, sigurni kako će dobra zabava potrajati do dugo u noć.

Ponosni na tradiciju i sve ono što jesu, jer, narod bez prošlosti nema ni budućnosti, na prkosnu i raskošnu Slavoniju od zaborava čuvanu u bakinim škrinjama, bogatim nošnjama, kolima i pjesmi, Pleterničani i Pleterničanke još su jedan vikend pokazali zašto im ovih dana valja navratiti u goste. Ukoliko još niste, svakako to učinite, jer Lipanj u Pleternici slijedeći tjedan, od 24. do 26., u velikom stilu, završava Knjignikom za male i velike, sve prepoznatljivijim Međunarodnim konjičkim turnirom i koncertom Stjepana Jeršeka Štefa. Dobro došli!

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn