39.KULENIJADA U POŽEGI – Titulu šampiona i novčanu nagradu osvojio je Jure Polić Strinić iz Požege

Datum objave: 29. 6. 2019. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – Najstarija Kulenijada u Hrvatskoj, u svom 39.izdanju u organizaciji Turističke zajednice grada Požege, uz goste iz Bačkog Petrovca, okupila je i kulenare iz Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Sisačko-moslavačke županije, koji su predstavili 52 uzorka najboljeg i najprepoznatljivijeg suhomesnatog proizvoda. Nakon ocjenjivanja, titula šampiona i novčana nagrada od 3000 kuna otišla je u ruke Jure Polić Strinića iz Požege.

Gastronomsko natjecateljska manifestacija čiji je cilj promocija najboljeg i najprepoznatljivijeg autohtonog suhomesnatog proizvoda, u organizaciji Turističke zajednice grada Požege, pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore, rezultirala je s 11 zlatnih, 25 srebrnih i 16 brončanih priznanja . Jednako kvalitetno bilo je i svih 52 uzorka među kojima su, nakon pomne degustacije, titulu šampiona i novčanu nagradu od 3 tisuće kuna, suci dodijelili lokalnom proizvođaču Juri Polić Striniću. Kvalitetu manifestacije i predstavljenih proizvoda pozdravio je u ime pokrovitelja, Hrvatske gospodarske komore, prof.dr.sc. Dragan Kovačević, ističući kako je kulen dio našeg kulturnog identiteta ali i proizvod koji bi u budućnosti, zbog svojih specifičnih svojstava, okusa i arome, te činjenice da se proizvodi na tradicionalan način, bez dodataka konzervansa, trebao postati konkurentan i izvozno orijentiran, jer, po svojim nutritivnim sastojcima, predstavlja i jednu od najkvalitetnijih fermentiranih kobasica u svijetu.

„Zbog svega toga smatramo kako kulen ima veliki potencijal u izvozu ali i plasmanu kroz vrhunsku gastro ponudu, jer današnji moderni turisti u potrazi za autentičnim doživljajem žele konzumirati autohtone proizvode smatrajući kako tako najbolje mogu upoznati mentalitet, način života, kulturu i tradiciju ljudi koji žive na određenoj turističkoj destinaciji. U prilog tome ide i istraživanje provedeno prije dvije godine koje je potvrdilo kako 30 posto turista u ovaj dio svijeta dolazi upravo zbog hrane. Gastronomija i autohtoni specijaliteti predstavljaju stoga veliki potencijal kontinentalnog turizma zbog čega slavonski i baranjski kulen dugoročno trebaju postati okosnice te ponude. Želimo li u toj namjeri uspjeti, potrebno je prije svega ojačati svinjogojsku proizvodnju jer, u ovom trenutku, s oko milijun tovljenika, ne pokrivamo niti jednu trećinu domaćih potreba, povećati proizvodne kapacitete, te u proizvodnju implementirati najnovija tehnološka dostignuća, poput automatiziranih komora za zrenje koje osiguravaju simulaciju tradicionalnih uvjeta proizvodnje u izmijenjenim klimatskim uvjetima i omogućavaju proizvodnju tijekom cijele godine. Zbog toga, bit ćemo dio ove manifestacije i sljedeće, jubilarne godine, kada planiramo organizirati i niz edukacija, jer u kompleksnoj proizvodnji poput ove, znanja nikad dosta“, rekao je predstavnik HGK Dragan Kovačević, čestitajući sudionicima Kulenijade na uspjehu.

Kulenare iz pet hrvatskih županija i Vojvodine s dobrodošlicom je pozdravio i čelni čovjek grada, gradonačelnik Darko Puljašić, zadovoljan prilikom za što boljom promocijom najboljeg i najkvalitetnijeg proizvoda kojeg Slavonija ima. „Cilj ove manifestacije je predstavljanje i pozicioniranje kulena na tržištu jer ono što vi ulažete – svoje znanje, novac, vrijeme, neprocjenjivo je i predstavlja ogroman rizik. Grad Požega i nadalje će podupirati ovu manifestaciju želeći pokazati bogatstvo i kvalitetu naših proizvoda čega, vrlo često ni mi Slavonci nismo dovoljno svjesni. Moramo prihvatiti da imamo najbolju hranu u Hrvatskoj, pa i u svijetu, a kulen je, definitivno, vrhunac svega onog što je Slavonac ikad proizveo.“, zaključio je gradonačelnik, Darko Puljašić.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn