37. STUPNIČKA BERBA GROŽĐA – Bolje da propadne selo nego običaji!

Datum objave: 10. 9. 2023. | Kategorija: Susreti

BRODSKI STUPNIK –  Dan Općine i 30. godišnjicu njenog osnutka, mještani Brodskog Stupnika, jedne od najuspješnijih općina Brodsko-posavske županije, obilježili su top turističkom manifestacijom, čuvajući ono najvrijednije i najprepoznatljivije što imaju. 37. Stupnička berba grožđa u organizaciji mjesnog KUD-a Zrinski i ove je godine skrenula pozornost na sve snažniju kulturu pijenja i spravljanja vina u Slavoniji ali i podsjetila kako, uz snažnu podršku Općine i promišljenu strategiju, kontinent itekako može biti poželjna destinacija

Nadajući se rodnoj jeseni i njenim raskošnim plodovima, čuvajući ono najvrijednije i najprepoznatljivije što imaju, mještani Brodskog Stupnika, Dan Općine i 30. godišnjicu njenog osnutka, obilježili su 37. Stupničkom berbom grožđa, top turističkom manifestacijom Brodsko posavske županije s tradicijom dugom kao čitav jedan ljudski vijek.

Jedinstvena je to eno-gastro priča u režiji lokalnog KUD-a “Zrinski”, organizirana uz svesrdnu pomoć čelništva Općine i Turističke zajednice Meridiana Slavonica i događaj s potencijalom koji je i , ove godine, uspješno skrenuo pozornost na sve snažniju kulturu pijenja i spravljanja vina u Slavoniji i još jednom potvrdio kako, uz promišljenu strategiju i dobro osmišljene manifestacije, kontinent itekako može biti poželjna turistička destinacija. Vjeruje u to i prvi čovjek Općine, načelnik Goran Jelinić, ističući kako je riječ o događaju koji pruža priliku Općini za predstavljanje u najboljem svjetlu, ali i podsjeća na važnost čuvanja tradicije zavičaja i ponos na bogatstvo kraja.

Manifestacija koja već skoro četiri desetljeća uspješno spaja kulturu, tradiciju, enologiju i gastronomiju, brojnim je posjetiteljima i ove godine ponudila Slavoniju u njenom najljepšem ruhu, kroz povorku jahača i konjskih zaprega, sadržajan folklorni program, prateći gospodarski sajam, a potom i središnji i najiščekivaniji dio priče- gaženje grožđa, u čemu su se, kako je to oduvijek u ovim krajevima, okušale snaše, predstavnice kulturno-umjetničkih društava, a najboljom pokazala gošća iz KUD-a Kraluš iz Stupnika kraj Zagreba.

Dobro vino, pune trpeze bogate gastro ponude, lijepo vrijeme, veliki broj posjetitelja i ugodni domaćini i ove su godine bili jamac uspjeha manifestacije, što je potvrdio i završni zajednički drmeš, slavonski taraban u koji se uhvatilo i mlado i staro. U čast očekivano dobroj berbi i rodnoj godini, Dan Općine će se nastaviti slaviti do ranih jutarnjih sati uz besplatan koncert The Frajli i TS Merak. Nazdravlje Stupničani i sretno!

TEKST: Simonida Tarbuk                    FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn