37. SMOTRA SLOVAČKOG FOLKLORA – Slovaci iz cijele Hrvatske u Jakšiću predstavili ljepotu tradicije

Datum objave: 09. 6. 2019. | Kategorija: Susreti

JAKŠIĆ – U organizaciji Saveza Slovaka u RH i Matice slovačke „Kukučin Kuntarić“ iz Jakšića na igralištu OŠ Mladost održana je 37. Smotra slovačkog folklora u Hrvatskoj. Pokrovitelji manifestacije bili su Savjet za nacionalne manjine RH, Požeško-slavonska županija i Općina Jakšić.

Okupljene folkloraše i posjetitelje pozdravio je u ime domaćina predsjednik jakšićke Matice slovačke Pavel Treger, a prigodnim riječima pozdravio ih je i načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević. “Kroz 12 godina rada entuzijasti okupljeni u Matici slovačkoj pokazali su da čuvaju i njeguju tradiciju svoga kraja, a općina će nastojati više pomagati u daljnjem radu,” rekao je načelnik Kovačević.

Nazočne su pozdravili i predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra, Jan Holić, savjetnik u veleposlanstvu Slovačke i Branka Baksa, članica Savjeta za nacionalne manjine RH, a na manifestaciji su bili i zamjenik župana Vedran Neferović te zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha.

Nastupilo je petnaestak folklornih skupina matica slovačke iz Hrvatske – uz domaćine bili su gosti iz Rijeke, Osijeka, Lipovljana, Zokovog Gaja, Josipovca, Našičkog Markovca, Jelisavca, Iloka, Soljana, Međurića, te Miljevaca i članovi Češke besede iz Kaptola.

TEKST: S. P.      FOTO: D. Mirković

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn