37. KULENIJADA U POŽEGI – Šampionsku titulu osvojio je kulen Nikole Barišića iz Valpova

Datum objave: 16. 6. 2017. | Kategorija: Susreti

n

POŽEGA –  Najstarija kulenijada u Hrvatskoj u svom 37. izdanju okupila je kulenare iz četiri slavonske županije koji su predstavili 33 uzorka ove suhomesnate delicije. Nakon ocjenjivanja u Hotelu Grgin dol, šampionska titula otišla je Valpovčaninu Nikoli Barišiću, a zlatne medalje dobili su  i OPG Bucić Ivan iz Pištana, Kulen Novosel iz Gata, Franjo Lucić iz Pleternice, Ivan Cinkuš iz Beljevine te Zvonko Baronica iz Kutjeva.

Iskusni natjecatelj i šampion na brojnim kulenijadama diljem Slavonije Nikola Barišić koji se porizvodnjom kulena bavi već više od dva desetljeća, kaže nema posebne tajne. “Dobra sirovina, dobro razdoblje sušenja i zriobe i to je sve. Potrebno je i nešto iskustva. Svake godine sam se usavršavao i učio od pravih majstora pa stoga stižu i dobri rezultati,” rekao je pobjednik Barišić.

DSC00124
U ime Požeško-slavonske županije okupljene kulenare pozdravio je zamjenik župana Željko Jakopović. “I na ovaj način štitite i njegujete kulturu i tradiciju naših predaka i prostora. U tom smislu i Županija nastoji razvijati određene aktivnosti. U postupku je inicijativa za traženje rješenja da se proizvođačima kroz Program ruralnog razvoja osigura mjera kao pdrška proizvođačima, a druga je stvar vezana uz proizvodnju u kojoj, da bi bila ekonomski održiva, treba osigurati rješavanja nusproizvoda koji nisu konkurentni, a opterećuju proizvodnju. U konačnici, namjera je ostvariti jedan prepoznatljiv ali i ekonomski opravdan proizvod s ovih prostora,” naglasio je Jakopović čestitajući svima na uspješnom sudjelovanju.

nn

Prigodnim riječima kulenare je pozdravio član stručnog suda i zamjenik gradonačelnika Ferdinad Troha koji je naglasio kako je i ove godine kvaliteta kulena bila ujednačena.”Naša požeška Kulenijada je najstarija, a nastojat ćemo da bude i najprestižnija na čemu ćemo raditi zajedno s Turističkom zajednicom grada Požege. Kulen je sporofermentirana, trajna kobasica koja je za Slavonca pitanje identiteta, ali isto tako i pitanje prestiža. Zato je jasno da kada otvorite kulen s njim se ponosite ili stidite. Danas smo imali kulene koji su dostojni naše požeške Kulenijade, vjerujem da će tako biti i u buduće i svima vama čestitam. Nastojanja će ići u pravcu da naš kulen bude zaštićen i geografskim porijeklom i izvornošću, da dobije tu prestižnu markicu te da konačno i na tržištu bude dostojno valoriziran. Volim reći – ono što je  Dom Pérignon u šampanjcima, to je kulen za sporofermentirane trajne kobasice,” rekao je Troha,  koji je uručio zlatne medalje.

nnn (2)

Srebrne medalje dobilo je 16 kulenova, brončane 10, a jedan uzorak dobio je priznanje za sudjelovanje. Direktorice Turističke zajednice Grada Požege Silvija Podoljak najavila je kako će u rujnu pokrenuti proces ponovnog aktiviranja Udruge kulenara koja je u Požegi pokrenuta kao prva te vrste u Hrvatskoj 1998 godine, no tijekom vremena je ugasnula aktivnosti. Kulenijada se nastavlja i sutra programom za građanstvo  od 11,00 sati na Trgu Sv. Trojstva uz degustaciju kulena s ovogodišnje manifestacije čiji je organizator Turistička zajednica Grada Požege, a pokrovitelj  Grad Požega.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn