37.CERNIČKI KRMOKOLJ – Manifestacija koja čuva tradiciju i promiče slavonske gastro specijalitete

Datum objave: 29. 10. 2023. | Kategorija: Susreti

CERNIK – Jedno od najstarijih i dokazano najraspjevanijih cerničkih društava, HPD Tomislav u zimski je dio godine zakoračio veselo, demonstrirajući nadaleko poznato slavonsko gostoprimistvo i čuvajući tradiciju. 37. Cernički krmokolj, neslužbeno jedan od prvih u Slavoniji i ove je godine bio pun pogodak. Uz prepunu trpezu domaćih specijaliteta i svirku TS Satir kući se nije išlo do jutra

Nakon prošlotjednog kršetnja prvog ovogodišnjeg mladog vina na Manifestaciji Dani cerničkog portugisca, mještani Općine koja se ponosi kulturno-povijesnom baštinom dugom više od 7 stoljeća, predvođeni članovima jednog od najstarijih i dokazano najraspjevanijih društva, HPD Tomislav, ovu su subotu obilježili 37. Cerničkim krmokoljom. Jedinstvena je to eno-gastro priča s iznimnim turističkim potencijalom kojom službeno u Slavoniji pa i šire počinje sezona svinjokolja i manifestacija koja se ne propušta već gotovo četiri desetljeća. Cernički krmokolj, kako priliči tradiciji, počinje višednevnom “radnom akcijom” u kojoj sudjeluju i mladi i stari članovi društva, pripremajući domaće kobasice i brojne druge slavonske delicije koje će biti poslužene na bogatoj trpezi subotnje zabave.

“Riječ je o manifestaciji u kojoj, s puno entuzijazma i dobre volje, sudjeluju gotovo svi članovi društva, želeći, prije svega, sačuvati tradiciju i slavonske običaje, a potom se i dobro zabaviti, uz pun stol prepoznatljivih specijaliteta i tamburaše. Svojevrsno je to i zagrijavanje za Božićni koncert koji nam slijedi, a kojim društvo i službeno zaključuje radni dio godine. Iznimno nas veseli da su ulaznice za zabavu i ove godine doslovno “planule” što, nadam se, potvrđuje da smo dobri domaćini ali i da je svima uvijek drago navratiti u Cernik.”, rekao je, uoči završnice 37.Cerničkog krmokolja, velike zabave u Slavinom domu, predsjednik HPD Tomislav Marijan Relković. Zadovoljstvo brojem gostiju koji su stigli čak i iz Primoštena, prijateljskog im Grada, izrazio je i prvi čovjek Općine Cernik, načelnik Vitomir Žakić, jedan od tenora HPD-a Tomislav.

“Nakon što smo, prošli tjedan, otvorili sezonu krštenja vina, čeka nas prvo ovogodišnje  kolinje i zabava uz 37.Cernički krmokolj koji, iskreno se nadam, zbog nemile situacije s aktualnom svinjskom afričkom kugom, neće biti i posljednji. Još je jedna to u nizu manifestacija kojima Cernik obiluje upravo u ovom dijelu godine, a koji otvaramo pričom o Srednjovjekovnom gradu Cerniku. Tu je još i sve respektabilnija razmjena sjemenja, plemki starih sorti voća i povrća, kao i proizvoda nastalih od jesenskih plodova, već spomenuti Dani cerničkog portugosca, Krmokolj, a potom, 16.prosinca  i Advent u Cerniku, zbog čega smo, čini mi se, sve češće sjedište dobrih događanja prepoznatih po pozitivnoj energiji, kvalitetnoj organizaciji i velikoj posjećenosti. Svega toga ne bi bilo bez sinergije mladih i starih i aktivnosti naših udruga kojima smo u svemu podrška. Uz obogaćivanje društveno kulturnog života i promociju turističkih potencijala, cilj svih naših manifestacija je, na prvom mjestu, čuvanje tradicije, što će, nadam se, kroz koju godinu, preuzeti i mladi, kako ovi koji ostaju tako i oni koji se, polako i vraćaju, prepoznavajući prednosti i kvalitetu života  kod kuće i u manjim mjestima. Kao pravi Slavonci trudimo se biti dobri domaćini, volimo ugostiti prijatelje i drage ljude iz svih krajeva Hrvatske koji se, čini se, ovdje uvijek dobro osjećaju, što potvrđuje posjećenost ovogodišnjeg 37.Cerničkog krmokolja ali i svake druge naše manifestacije, kojima Cernik zadržava i jača svoju kulturnu i turističku poziciju. “, zaključio je načelnik Žakić.

Uz dobrodošlicu s nečim kratkim, kako to u Slavoniji uvijek ide, cernički ćuptet, autohtoni “kolačić” punjen smjesom za kobasice, za otvaranje apetita, prepunu trpezu domaćih delicija u čijoj su pripremi sudjelovali svi članovi “Tomislava” i svirku “Satira”, ponajboljih tamburaša ovog dijela Slavonije, zabava je trajala do jutra.

TEKST: Simonida Tarbuk                    FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn