35. CERNIČKI KRMOKOLJ – Još jedna uspješna gastro-turistička priča oslonjena na tradiciju

Datum objave: 28. 10. 2019. | Kategorija: Susreti

CERNIK – Jedinstveni u zajedništvu, ponosni na tradiciju, članovi najraspjevanijeg mjesnog društva uspješno su, 35.godinu za redom, organizirali Cernički krmokolj, manifestaciju s mirisom i okusom , kojom, prvi u Slavoniji, najavljuju početak sezone svinjokolja. Priča u režiji HPD “Tomislav” okupila je proteklog vikenda veliki broj gostiju i još jednom potvrdila kako Cerničani, kroz brojne lokalne eno, gastro i kulturne adute, sve ozbiljnije promišljaju o turizmu.

“Kad voda u kotlušama proključa, odmah nakon prve ranojutarnje kave i rakije, počinje tradicionalna slavonska svinjokolja. Jer, dok je sela, bit će i običaja.” Razmišljaju tako i Cerničani, stoga su i ove godine, pod “režijskom palicom” članova HPD “Tomislav”, organizirali tradicionalnu manifestaciju Cernički krmokolj. Jedinstvena je to priča o tradiciji kojom, prvi u Slavoniji, najavljuju sezonu svinjokolja, zabavni društveno kulturni događaj koji potvrđuje zajedništvo i dokazuje kako se u Cerniku sve ozbiljnije promišlja o turizmu.

Potvrđuje to i načelnik Općine, Vitomir Žakić, ponosan na činjenicu kako je, uz bogatu povijesnu baštinu, gastronomiju, enologiju i folklor i sve više manifestacija koje privlače goste i putnike namjernike, ali i volontera koji svojim radim pomažu organizaciju ovakvih događaja.

Cernički kromolj počeo je radnom akcijom u “Slavinom domu” gdje je vrijedna ekipa “Tomislavaca”, sve odreda majstora od zanata, s puno dobre volje, pripremala kobasice, čvarke, ali i sve poznatije cerničke ćuptete, pikantne autohtone “slane kolačiće” punjene mljevenim mesom. Proizvode prvog ovosezonskog kolinja, 35. u organizaciji Cerničana, mogli su degustirati svi ljubitelji slavonske kuhinje na tradicionalnoj večeri kojom su domaćini počastili svoje goste.

Uz bogatu trpezu, kvalitetna domaća vina, svirku Tamburaškog sastava “Satir” i dodatnih 60 minuta zbog zimskog računanja vremena, zabava je potrajala do ranog jutra, a na Cernički kromolj je navratio i župan Brodsko posavske županije, Danijel Marušić. Uspješnom organizacijom manifestacije čiji je cilj, prije svega, sačuvati običaje, zadovoljni su i organizatori, društvo koje ne posustaje ni u svojoj 155.godini.”Drago nam je da nastavljamo tradiciju, mi ovo volimo, to nas okuplja, raduje i naravno, idemo dalje”, kaže predsjednik HPD “Tomislav”, Đuro Vuk.

TEKST: S. Tarbuk    FOTO: radioprkos.hr//Radio-Bljesak

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn