34.CERNIČKI KRMOKOLJ – Sve dok je „Tomislavaca“ nema straha za tradiciju

Datum objave: 28. 10. 2018. | Kategorija: Susreti

CERNIK – Uz trpezu punu slavonskih delicija, domaću graševinu i portugizac, neizostavnu tamburicu i do posljednjeg mjesta ispunjen Slavin dom, Cerničani su službeno otvorili „sezonu kolinja“. Tradicionalni 34.krmokolj u organizaciji Hrvatskog pjevačkog društva Tomislav, prvi i najstariji u Hrvatskoj i ove je godine potvrdio kako „nema ptice do prasice“ i „zime za običaje narodne“.

Znajući kako je gastronomija ono najbolje od Slavonije, ali i kako nema druženja do onih uz punu trpezu, dobru glazbu i drage ljude, članovi HPD Tomislav, najbrojnijeg i najstarijeg mjesnog društva, i ove su godine, 34.puta za redom, organizirali Cernički krmokolj. Prva je to i najstarija ovakva manifestacija u Slavoniji, eno gastro priča o tradiciji i narodnim običajima kojom službeno počinje i sezona kolinja. Riječ je, osim toga i o, članovima raspjevanog društva, najdražoj aktivnosti u kojoj, s puno veselja, sudjeluju svi- od onih najmlađih do najstarijih. Kao i ranijih godina, pripreme za zabavu počele su prije nekoliko dana, jer goste valja dočekati s punim stolom.

„ Cernički krmokolj naša je glavna i najzahtjevnija manifestacija. Riječ je o prvom takvom događaju u Slavoniji s tradicijom dugom 34 godine u kojem sudjeluju svi članovi društva. Već se zna tko su glavni majstori za kobasice, tko je najvještiji u obradi mesa, ali i kako druženje ne može proći bez kompletne slavonske kolinjske večere-juhe, kuhanog mesa, sarme, kobasica, krvavice, pečenke, slanih i slatkih kolača i obaveznih ćupteta, tradicionalnog autohtonog „zalogajčića“ koji se priprema samo u Cerniku i nigdje drugdje. Jedinstven je ovo način čuvanja tradicije i svega onoga p čemu smo prepoznatjivi. Vjerujem kako će gosti i ove godine kući otići zadovoljni i siti.“, upoznao je, u ime organizatora predsjednik HPD Tomislav Đuro Vuk.

Uz članove i prijatelje društva, poklonike fine hrane i još bolje zabave, prvog čovjeka Općine, načelnika Vitomira Žakića i gvardijana cerničkog samostana, fra Vjenceslava Janjića, na Cernički krmokolj su navratili i dragi gosti iz prijateljske Općine Čavle, a uz trpezu prepunu čuvenih gastro delicija, cernički portugizac i graševinu, za dobru se atmosferu pobrinuo i TS Rubato. Poznata cernička eno gastro manifestacija i ove je godine dokazala „kako nema ptice do prasice“ i kako su, sve dok je „Tomislavaca“, narodni običaji sigurni od zaborava.

TEKST: S. Tarbuk          FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn