33.CERNIČKI KRMOKOLJ – „Pao snig, a palo i inje, došlo vrime da se kolju svinje“
CERNIK – Ako itko vlastitim primjerom potvrđuje istinitost one kako ljubav ide kroz želudac, onda su to Slavonci. Prije svega, Cerničani. Nakon nedavno održanih „Dana portugisca“ za što su se pobrinuli članovi Udruge vinogradara i voćara, za manifestaciju koja će uslijediti, ali i ponuditi daleko konkretnije gastro blago, bit će zaduženi članovi Hrvatskog pjevačkog društva „Tomislav“, koji su se, osim u pjevanju, odavno dokazali i kao vrsni majstori za tradicionalno slavonsko kolinje. Na redu je 33.Cernički krmokolj, u subotu, 28. listopada.
Iako su nas, prije nego li smo postali dio Europe, plašili zabranom kolinja , ispostavilo se kako samo trebamo voditi računa o higijenskim standardima i zdravom mesu, pa će i pomodna Europa zdravih prehrambenih navika, za dobar ručak uvijek najprije izabrati slavonske proizvode. Jer, upravo je to, uz gastronomiju, naš glavni turistički adut. Znaju to i Cerničani, baš kao i da ljubav ide kroz želudac, pa već 33 godine čuvaju običaj krmokolja. Jedinstvena manifestacija iza koje stoje članovi HPD“Tomislav“ , dokazujući kako su, osim u pjevanju i vrsni majstori kolinja, ove će godine biti organizirana u subotu, 28.listopada, u prostoru Slavinog doma, a pripremne će radnje, kako to već kod ovog posla ide, početi nekoliko dana ranije. I ovogodišnji će Cernički krmokolj, uz najpoznatije slavonske gastro delicije, obilje tradicije i ugodnog druženja, ponuditi i još jednu lokalnu posebnost-ćuptete koji se spremaju samo u Cerniku i nigdje drugdje. Uz bogatu ponudu ića i pića, za prateći dio fešte pobrinut će se Tamburaši Rubato, jer bez dobre glazbe, tamburice i pjesme, nema ni užitka za trpezom. Hoće li i ove godine biti rekordera poput kobasice od 30 metara o kojoj je prije nekoliko godina pisao i Večernji list, još se ne zna. Provjerite osobno na 33.Cerničkom krmokolju, u subotu, 28.listopada.
TEKST: S. Tarbuk FOTO: HPD Tomislav