30. SUSRETI MALIH PJESNIKA SLAVONIJE I BARANJE – Manifestacija slavi hrvatsku riječ i razvija literarno stvaralaštvo kod djece

Datum objave: 26. 11. 2023. | Kategorija: Susreti

CERNIK – OŠ Matija Gubec iz Cernika i ove je godine, 30. put za redom, uspješno organizirala i ugostila Susrete malih pjesnika Slavonije i Baranje. Na jedinstvenom natjecanju koje kod osnovnoškolaca razvija  literarno stvaralaštvo u prozi i stihu kao i interpretativno čitanje i kazivanje stihova ove je godine sudjelovalo čak 27 škola s ukupno 87 radova

Dugih 30 godina Osnovna škola Matija Gubec Cernik, kao organizator i domaćin, uspješno čuva, njeguje i promiče pisanu riječ i jezik naš materinji kroz jedinstvene Susrete malih pjesnika Slavonije i Baranje. Riječ je o natjecanju koje kod osnovnoškolaca razvija  literarno stvaralaštvo u prozi i stihu kao i interpretativno čitanje i kazivanje stihova, druženju koje je ove godine okupilo čak 27 škola s ukupno 87 radova. Priča o manifestaciji s tradicijom, svojevrsnim brendom cerničke osnovne škole, pokrenuta je 1994.godine na prijedlog Tomislava Đurića, novinara, publiciste, povjesničara i počasnog građanina Cernika, uz nemjerljiv entuzijazam i predanost danas umirovljenih nastavnika hrvatskog jezika i književnosti-Nade Došlić i Alojzija Age.

Tri desetljeća kasnije, cernički Susreti malih pjesnika Slavonije i Baranje manifestacija su koja se ne propušta, jer natjecanje je to u kojem se slave kreativnost i dječje stvaralaštvo, priča koja, promičući ča, što i kaj, čuva jezik materinski, učeći nas, istovremeno, svim njegovim raznolikostima i bogatstvu. Potvrdili su to i ove godine, pozdravljajući drage goste Cernika, nakon riječi blagoslova gvardijana cerničkog Franjevačkog samostana fra Josipa Grubišića,  domaćica susreta, ravnateljica cerničke Osnovne škole, Reza Benković i prvi čovjek Općine, načelnik Vitomir Žakić, podsjetivši kako je riječ o događaju organiziranom s ciljem očuvanja naše bogate jezične tradicije, koja tvori i čuva naš identitet., manifestaciji “štokavskoga narječja koja svojim rezultatima postaje obilježje postojanosti, svestranosti i kontinuiteta.”

U snažnoj konkurenciji pristiglih radova, najteži su zadatak imali članovi stručnog ocjenjivačkog žirija u sastavu profesorica i spisateljica Đurđica Stuhlreiter, amaterska pjesnikinja Evica Kraljić i profesorica hrvatskog jezika u novogradiškoj Gimnaziji,Vjekoslava Bagarić, jer izabrati najbolje nije bilo ni malo lako. Ove godine svoja su priznanja za najbolje pristigle pjesme zaslužili Bartol Jakobović, učenik  Katoličke osnovne škole Požega, Nika Vlaović iz OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška, Ivan Mišković učenik OŠ ,,Ivan Filipović” Velika Kopanica, Barbara Gunjević iz OŠ ,,Ivan Meštrović” Vrpolje te  Klara Krijan, učenica OŠ ,,Dr. Stjepan Ilijašević” Oriovac, dok je nagrada za najbolji krasnoslov pjesme pripala Ivoni Knežević, učenici škole domaćina susreta. Vrijednost manifestacije prepoznalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao pokrovitelj, te Općina Cernik.

TEKST: S. Tarbuk                   FOTO: FBCernik

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn