30. SUSRET HRVATSKIH FOLKLORNIH ANSAMBALA I IZVORNIH SKUPINA: Požeško-slavonsku županiju predstavlja KUD “Šijaci” iz Biškupaca

Datum objave: 18. 8. 2023. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – Na Susretu će nastupiti oko 700 folkloraša unutar 21 hrvatskog ansambla i skupine te gostujuće skupine iz Bosne i Hercegovine, a Požeško-slavonsku županiju predstavljat će KUD Šijaci iz Biškupaca prikazom žetvenih običaja.

Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina godišnji je prikaz najuspješnijih ostvarenja folklornih amatera koji djeluju u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, a odvija se u dvije programske kategorije; izvornog i koreografiranog folklora, u dva grada i termina. Ovogodišnji jubilarni 30. Susret održat će se 26. 8. 2023. u Županji i 28. 10. 2023. u Čakovcu. Na Susretu će nastupiti oko 700 folkloraša unutar 21 hrvatskog ansambla i skupine te gostujuće skupine iz Bosne i Hercegovine, a publika će u Županji i Čakovcu imati priliku pozdraviti čuvare narodne baštine iz svih krajeva Hrvatske.

26. kolovoza 2023. godine na Trgu kralja Tomislava u Županji biti će održan prvi dio 30. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina s početkom u 19.00 sati u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Vukovarsko-srijemske županije.

Na otvorenoj pozornici, po drugi puta zaredom, županjskoj publici će se predstaviti 12 kulturno-umjetničkih društva iz Dubrovačko-neretvanske, Sisačko-moslavačke, Ličko-senjske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske Varaždinske, Požeško-slavonske, Karlovačke, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije. Požeško-slavonsku županiju prestavljat će KUD Šijaci iz Biškupaca prikazom žetvenih običaja koje je za scenu priredila Marija Tomašević.

Ansambli i skupine su pravo sudjelovanja na 30. Susretu izborili nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 12. Ove manifestacije su diljem Hrvatske od ožujka do srpnja okupile 143 folklorne skupine; 4300 folklornih amatera diljem Hrvatske. Po održanim koncertima, stručno povjerenstvo u sastavu dr. sc. Iva Niemčić, Duško Topić, prof. i Josip Forjan, prof. će dodijeliti Prvu, Drugu i Treću nagradu Hrvatskog sabora kulture u kategoriji izvornog folklora i održati okrugli stol s voditeljima skupina.

Ulaz je slobodan, a prijenos Susreta moguće je pratiti na Facebook stranici ili YouTube kanalu Hrvatskog sabora kulture.

TEKST: S. Pok                  FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn