30. SUSRET HRVATSKIH FOLKLORNIH ANSAMBALA I IZVORNIH SKUPINA – Pleternički folkloraši predstavljaju svoju županiju

Datum objave: 19. 10. 2023. | Kategorija: Susreti

PLETERNICA- KUD “Orljava” Pleternica predstavljate će Požeško-slavonsku županiju na 30. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina koji će se u organizaciji Hrvatskog sabora kulture održati 28. listopada održati u Čakovcu.

Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina godišnji je prikaz najuspješnijih ostvarenja folklornih amatera koji djeluju u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, a odvija se u dvije programske kategorije; izvornog i koreografiranog folklora, u dva grada i termina. Prvi dio ovogodišnjeg jubilarnog 30. Susret održan je 26. 8. 2023. u Županji dok će se drugi dio održati 28. 10. 2023. u Čakovcu u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Međimursku županiju i Grad Čakovec s početkom u 18.00 sati.

Čakovečkoj publici će se predstaviti 8 folklornih ansambala i kulturno-umjetničkih društava iz Međimurske, Varaždinske, Zagrebačke, Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Požeško-slavonske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije. Požeško-slavonsku županiju predstavljat će KUD “Orljava” iz Pleternice s pjesmama i plesovima Požeške kotline pod nazivom “Ovim šorom i sokakom, cvate ruža za mojim korakom” .

Ansambli i skupine su pravo sudjelovanja na 30. Susretu izborili nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 12. Ove manifestacije su diljem Hrvatske od ožujka do srpnja okupile 143 folklorne skupine; 4300 folklornih amatera diljem Hrvatske. Po održanim koncertima, stručno povjerenstvo u sastavu dr. sc. Tvrtko Zebec, Katarina Bušić, prof. i Zrinka Posavec, prof. će dodijeliti Prvu, Drugu i Treću nagradu Hrvatskog sabora kulture u kategoriji koreografiranog folklora i održati okrugli stol s voditeljima skupina.Ovim programom Hrvatski sabor kulture pridružuje se obilježavanju 20. godišnjice UNESCO-ove Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine i sudjeluje u projektu Dani europske baštine 2023.

Prijenos Susreta moguće je pratiti na Facebooku ili YouTube kanalu Hrvatskog sabora kulture.

TEKST: S. Pok                    FOTO: D. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn