30. FESTIVAL GLUMCA – Požeški “Slučaj maturanta Wagnera” na sceni Hrvatskog doma u Vukovaru

Datum objave: 08. 5. 2023. | Kategorija: Kultura

POŽEGA/ VUKOVAR – Festival glumačkih ostvarenja realiziranih u prethodnoj godini specifičan je po tome što je u potpunosti je posvećen glumcu i njegovu stvaralaštvu, a održava se u gradovima Vukovarsko-srijemske županije od 14. do 21. svibnja 2023. god. Izbornik Zijad Gračić pozvao je 15 predstava među kojima je i “Slučaj maturanta Wagnera”, predstava požeškog kazališta u režiji Jasmina Novljakovića koja će igrati 18. svibnja na sceni Hrvatskog doma u Vukovaru.

U festivalskom programu sudjeluju kazališta, glumačke družine, umjetničke organizacije i pojedinci – članovi Hrvatskog društva dramskih umjetnika i studenti akademija dramskih umjetnosti –  s predstavama po izboru selektora glumca. Posljednjeg dana održavanja Festivala tročlani Ocjenjivački sud dodjeljuje: dvije  nagrade Fabijan Šovagović najboljim glumicama; dvije nagrade Fabijan Šovagović najboljim glumcima; nagradu Ivo Fici za najbolje ostvarenje mladom glumcu do 28 godina; nagradu Nada Subotić za najbolje ostvarenje mladoj glumici do 28 godina; nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade; nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini.
Festivalsko vijeće Festivala glumca dodjeljuje: nagradu Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu te nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca.

Predstava  Slučaj maturanta Wagnera premijerno je izvedena 19. studenoga 2022. godine. U režiji Jasmina Novljakovića glume Ivan Ćaćić, Antonija Stanišić Šperanda, Matko Trnačić, Selena Andrić, Grgur Grgić i Karlo Bernik.

Slučaj maturanta Wagnera donosi napetu i uznemirujuću priču o senzibilnom maturantu koji krije svoju ljubav i roditeljima taji neopravdane izostanke zbog kojih je isključen iz gimnazije. Opisan tako u jednoj rečenici, sadržaj ove drame nastale davne 1934. godine, izvrsno korespondira s današnjim vremenom i suvremenim međuobiteljskim odnosima u kojima je nerijetko još uvijek prisutan patrijarhalni pristup, međugeneracijsko nerazumijevanje, otuđenost, nedostatak komunikacije, neostvarena emancipacija ženskih i mladih članova obitelji.Poziv na prestižni festival potvrđuje izvrsnost predstave koja nakon sedam izvedbi u matičnoj kući osvaja polako i druge scene. Predstava će igrati 18. svibnja 2023. godine u Hrvatskom domu Vukovar.

Raspored događanja po danima i/ili gradovima potražite na: https://festivalglumca.hr/raspored/ 

TEKST: S. Pok                      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn