3. SMOTRA DRAMSKIH PUČKIH IGROKAZA U POŽEGI – Šokački svit oduševio požešku publiku

Datum objave: 21. 10. 2018. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U prepunoj dvorani Gradskog kazališta Požega sinoć je održana 3. Smotra dramskih pučkih igrokaza. U organizaciji KUD-a „ Požeška dolina” pred vrlo raspoloženom publikom svoju ljubav prema dramskom izrazu, uz domaćine, pokazali su i gosti iz Zadubravlja, Buka, Slavonskog Broda i Donje Bebrine. Smotra je održana pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije i Grada Požege.

Prigodnim riječima sudionike smotre i sve gledatelje pozdravio je u ime požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića njegov zamjenik Vedran Neferović, a smotru je, u ime požeškog gradonačelnika Darka Puljašića otvorio zamjenik Ferdinand Troha.

Ovogodišnju smotru organizatori su nazvali “Šokački svit” jer su, kako je rečeno na početku, “sve točke programa kao niti navezane na prikaz životnih situacija naše, šokačke svojte i to na izvornom šokačkom divanu.” Uz dramsku i folklornu sekciju KUD-a Požeška dolina koji su pjevali, plesali, ali i glumili predvođeni, voditeljem dramske sekcije, etuzijastom i zaljubljenikom u ikavicu Ivom Abibovićem, požeškoj publici glasan smijeh i gromoglasan pljesak izmamile su članice Ženska pjevačke skupine Zadubravke iz Zadubravlja, Dramska sekcija KUD-a “Svilenka” iz Buka, “Žene s osmjehom” iz Slavonskog Broda i Šokačka glumačka družina “Matini kripoštoli” iz Donje Bebrine.

Gluve babe, vesele udovice i jetrve, znatiželjne i besposlene snaše “video kamere” na seoskom drumu, lole i bećari sa i bez pokrića, izmjenjivali su se na požeškoj sceni i potvrdili kako je najviše, ljepote, duha i humora u onom izvornom, pučkom izričaju. A upravo to su organizatori i očekivali kaže predsjednik KUD-a Požeška dolina Mirko Stilinović.

“Drago nam je kad čujemo takvo oduševljenje iz publike jer to znači da smo na dobrom putu. Naše društvo ima tri sekcije – folklornu, tamburašku i dramsku. U našoj dramskoj sekciji prof. Abibović gaji ikavicu našeg kraja i tu ljubav uspješno prenosi na sve članove. To je veliki doprinos očuvanju kulture i izvornog izričaja našeg kraja, a pored toga tu su i naši gosti koji na jednako snažno i uspješno čuvaju i njeguju svoju jezičnu baštinu i pisanu riječ. Ako ne očuvamo tu specifičnu kulturu naše prošlosti onda ne znam kakva nam je budućnost,” rekao je predsjednik Stilinović.

TEKST: Sanja Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn