3. SLAVONSKI KaFe – Najbolja predstava u cjelini “Krivi Billy iz Inishmaana”

Datum objave: 08. 7. 2024. | Kategorija: Kultura

VIROVITICA – Dodjelom nagrada završeno je treće izdanje Slavonskog KaFe-a. Nagradu za najbolju predstavu u cjelini osvojila je predstava “Krivi Billy iz Inishmmana” Kazališta Virovitica koje je ove godine bilo i domaćin festivala. Čestitamo svim laureatima!

Cilj festivala je održivost kazališta u Slavoniji, međusobno povezivanje i prepoznatljivost na kazališnoj karti Republike Hrvatske. Na ovogodišnjem izdanju Žiri su činili predsjednica Tamara Đebić Šaljan te članovi Anđela Vidović, Igor Tretinjak, Marina Mađarević i Dubravko Martić, a unatoč izazovnom zadatku, uspješno su odradili svoj posao.

Posebnu nagradu za iznimno glumačko partnerstvo i suigru na sceni osvojili su Mateja Marušić i Vedran Dakić za predstavu “Tražim razlog braka” Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci
Nagradu za najboljeg glumca/glumicu do 30 godina osvojio je Gordan Marijanović za ulogu Matije u predstavi “Mendolina i Matija” Dječjeg Kazališta Branko Mihaljević u Osijeku.
Nagrada za najbolju glumicu otišla je u ruke Neli Kocsis za ulogu Mammy O’Dougal u predstavi “Krivi Billy” iz Inishmaana”.
Nagrada za najboljeg glumca pripala je Drašku Zidaru i Svenu Šestaku za uloge Eileen i Kate Osbourne u predstavi “Krivi Billy iz Inishmaana”.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je predstavi “Krivi Billy iz Inishmaana” kazališta Virovitica i Kazalište Gavella. “Predstava Krivi Billy iz Inishmaana topla je, emocijama nabijena, ali ne i prebijena, predstava o ljubavi i usamljenosti te životu u malom mjestu s pogledom prema daljinama. Kao i sva slična mjesta, i Inishmaan čine ljudi, odnosno galerija izuzetno zanimljivih likova – od naslovnog „krivog“ Billyja preko zavodnica i lokalnih galebova, muljatora i malomještanskih moćnika do redikula. Ta širina karaktera omogućila je glumcima da se razigraju, što su oni u velikoj mjeri prihvatili, oblikujući cijelu nisku odličnih i pamtljivih uloga koje je redatelj Dražen Ferenčina fino vodio kroz igru i suigru, pažljivo oblikujući ritam na mikro i makro planu. Autentičnom ambijentu pridonijela je scena Marite Ćopo i Dražena Ferenčine koja je efektno razbila plošnost nekolicinom planova te je minimalizam mizanscenskih pokreta pretvorila u dinamičnu igru. Zaokruženo, predstava Krivi Billy iz Inishmaana izuzetno je kazališno putovanje u naizgled daleke svjetove koji nam putem postaju neopisivo bliski i koji se lakoćom podvlače pod kožu i uranjaju u misli.” stoji u obrazloženju žirija.
Za kraj, u čast nagrađenih odigrana je predstava “Stilske vježbe” koja je nastala je prema legendarnom tekstu francuskog književnika Raymonda Queneaua u režiji Vlaste Ramljak i izvedbi glumaca osječke Akademije za umjetnost i kulturu Selene Andrić i Dominika Karaule. Kulturni centar Osijek i Teatar Igre.

U sklopu Festivala održan je i radni sastanak Mreže slavonskih kazališta, a domaćin idućeg izdanja festivala 2025. godine bit će Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku.

 

TEKST: S. Pok            FOTO: kazaliste virovitica.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn