3. MEMORIJALNI POHOD – Od Premužića do Štampara

Datum objave: 09. 10. 2023. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA/ORIOVAC – U organizaciji Podružnice Oriovac – HPD Gojzerica Požega, 8. listopada u Oriovcu je održan 3. Memorijalni pohod: Od Premužića do Štampara.

Pohod je započeo okupljanjem planinara u središtu Oriovca, uz tradicionalni planinarski doručka i topli čaj. Nakon prijave društava okupljenim planinarima obratili su se Karlo Tomljenović ispred Udruge Most 352 Oriovac, načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić te predsjednik općinskog vijeća Matija Jošić, a potom i planinarski predstavnici – predsjednik HPD Gojzerica Požega Višeslav Turković, predstavnik Hrvatskog planinarskog saveza Goran Bašić i Zoran Ivezić, voditelj Podružnice u Oriovcu.

Odana je počast značajnim Oriovčanima i poginulim hrvatskim braniteljima, paljenjem lampiona i minutom šutnje ispred spomenika. Nakon toga krenuli su na stazu prema Kasonjskom vrhu, gdje je završavala kraća staza dok je duža nastavila prema Brodskom Drenovcu. Dio ekipe koji je hodao lakšu stazu vratio se s Kasonjskog vrha preko Unke u Oriovac, dok su ostali nastavili sa stazom.

Na putu su se zaustavili kraj rodne kuće Andrije Štampara, crkve Svetog Dimitra u drenovačkom groblju i kuće u središtu Brodskog Drenovca u kojoj je odrastao znameniti velikan. Potom su se vratili trasom SPP-a natrag prema Oriovcu. U Oriovcu ih je dočekao topli grah i raznolika ponuda pića, kao okrijepa nakon prijeđenih 20-tak kilometara.

Za kraj dodijeljene su zahvalnice planinarskim društvima, koja su nazočila ovom hvalevrijednom planinarskom događaju. Nakon toga je uslijedila predstava amaterskog brodskog kazališta, pod nazivom Tko leži, ne bježi.

Na pohodu u Oriovcu sudjelovalo je nekoliko stotina planinara iz Republike Hrvatske i obližnje Bosne i Hercegovine. Bila su tu planinarska društva: HPD Gojzerica Požega (kao organizator) s Podružnicom Oriovac, HPD HZZO Požega, HPD Sokolovac Požega, HPD Vidim Kutjevo, PD Videta Srbac (BiH), HPD Zagreb Matica, HPD Vihor Zagreb, PD Dilj gora Slavonski Brod, HPD Papuk Virovitica, HPD Cibalija Vinkovci i niz udruga s područja općine Oriovac.Iz godine u godinu ova manifestacija rasze kvalitetom i značajem te privlači sve više planinara.

TEKST: S. P.                FOTO: HPD Gojzerica

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn