3.KNJIGNIK – Predstava, Kvizomanija i večer poezije

Datum objave: 08. 8. 2023. | Kategorija: Kultura

PLETERNICA – Treći ovogodišnji Knjignik održat će se u petak, 11. kolovoza 2023. na Trgu bećarca. Službeni početak je u 19,00 sati kada počinje dječja predstava “Vuk i sedmi kozlić”

Knjignik je program koji financira Ministarstvo kulture i medija, uz podršku Grada Pleternica. Kao i svake godine imamo program za djecu i odrasle. Mladi će imati ”Kvizomaniju”, kviz iz književnosti u 18:30 sati. Djeca će imati priliku na Trgu bećarca u 19:00 sati pogledati predstavu ”Vuk i sedmi kozlić” u izvedbi kazališne družine ”Ivana Brlić-Mažuranić” iz Slavonskog broda.

”RIJEČ REDATELJA: Klasičnu bajku „Vuk i sedam kozlića“ u ova recesijsko inflacijska vremena smanjili smo na Vuka i jednog Kozlića, u skladu s nametnutim nam mjerama štednje. Komedija je smještena u prostor sudnice, čime se automatski žanr promijenio u tragikomediju, a pred Sutkinju je stavljena vječna dilema između Krivca i Žrtve. No, kako je to u našem krivosuđu uobičajeno, stvari se nikada ne odvijaju onako kako smo zamislili. U ovoj predstavi odlučili smo se zaigrati s motivom „kazališta u kazalištu“ pa tako oba naslovna lika imaju priliku iznijeti svoju verziju priče a našu dragu dječju publiku podsjećamo kako se ne može nekažnjeno lagati i izmišljati pa čak ni pod okriljem mašte. Kombinacijom klasične glume i predmetnog lutkarstva, kazališna družina IBM predstavlja vam sudski slučaj i skandal proljeća… ovaj, stoljeća. Tko je kriv? Vi odlučite!”

U programu za odrasle u 20:00 sati u prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica održat će se ”Večer duhovne poezije”, Peje Šimića, pjesnika iz Zagreba.
Pejo Šimić rođen 15. srpnja 1952. godine u selu Foči kraj Dervente.  Za svoja djela više puta je na pjesničkim manifestacijama osvajao prve i druge nagrade, te tri međunarodne. Neke od zbirki pjesama su: Zemljo moja, Suza na zgarištu, U vrtlogu sna, Čežnja, Dah sudbine, Vapaji, Licem u lice, Između svjetla i tame, Olujna vremena, Duša mi gori, Spoznaja, Sve moje ljubavi, U njedrima nade, Ranjena zemlja itd.Sve Šimićeve zbirke protkane su s četiri prepoznatljive niti ljubavi: prema Bogu, Domovini, ženi i majci. Tridesetak pjesama je uglazbljeno.

TEKST: S. P.          FOTO: Plakat

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn