3.FESTIVAL SLANINE I VINA SLANVIN – Najbolji majstori „slaninske ruže“ veterani NK Kaptol

Datum objave: 20. 5. 2018. | Kategorija: Susreti

naslovna

KAPTOL – Dok je slanine i vina, bit će i Slavonije! Potvrdio je to Slanvin, eno-gastro manifestacija koja je, u organizaciji Tjednika Kronika požeško-slavonska, Udruge Vino-kap Kaptol i Udruge Požeški čuvari baštine, treći puta za redom, održana u Kaptolu.

Da slanina može biti i gastro delicija i turistički proizvod, ali, i kako je to oduvijek u Slavoniji, uz komad kruha, hraniti generacije, potvrdio je Slanvin, manifestacija koja, baš kao i za trpezom, spaja slaninu i vino, čuvajući od zaborava sve ono što su jeli naši stari. Zajednička je to eno-gastro priča Tjednika Kronika požeško-slavonska, Udruge vinogradara, vinara i voćara Vino-kap iz Kaptola i Udruge Požeški čuvari baštine, treći puta za redom organizirana u Kaptolu, natjecateljska manifestacija na kojoj, uz umijeće u pečenju na otvorenoj vatri, slaninu valja znati i „natjerati“  da formira „ružu“.

sl 3 sl2

Od ukupno 33 prijavljene ekipe i 28-prema kriterijima ocjenjivačkog suda- uspjelih „primjeraka“, najboljima  se pokazala ekipa veterana iz Kaptola, druga je ekipa Ljutih papričica iz Pakraca, a treće mjesto osvojili su  „pečenjari“  UHDDR Gradski odbor Požega, dok su nagradu za estetski dojam i “najfotogeničniju” slaninsku ružu ponijeli mađarski prijatelji Udruge Vino-kap Kaptol, ekipa iz grada Szolosgyoroka.

Da slanina lakše klizi niz grlo, pobrinuli su se brojni vinari, sudionici 11.Međunarodnog i 5.Međužupanijskog i međunarodnog ocjenjivanja kvalitete vina, visoko rangiranog i u nacionalnim okvirima renomiranog natjecanja, kako u ime organizatora, reče predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara iz Kaptola, Ferdinand Novak. Riječ je o sve prepoznatljivijoj ocjenjivačkoj smotri, što potvrđuje i broj od više od 120 predanih uzoraka različitih sorti vina. Manifestaciju koja spaja gastronomiju i enologiju i čuva tradiciju sadržajno je obogatio i prateći sajam na kojem su proizvode ponudili lokalni i gostujući proizvođači. Uz mnogobrojne posjetitelje i čelnog čovjeka Općine Kaptol načelnika Milu Pavičića, Slanvin je  dolaskom podržao i župan požeško-slavonski Alojz Tomašević.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn