28. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA U VELIKOJ – Čuvajmo običaje zavičaja

Datum objave: 27. 5. 2018. | Kategorija: Susreti

naslovna

VELIKA – U organizaciji Turističke zajednice Općine Velika i KUD-a “Ivan Goran Kovačić” Velika, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, danas je u Velikoj održana 28. Međunarodna smotra folklora “Čuvajmo običaje zavičaja” koja je okupila brojne folkloraše iz Hrvatske ali i susjednih zemalja.Završno je to zbivanje trodnevne manifestacije kojem je prethodio tamburaški koncert i Najduži stol u Hrvata.

Nakon uživanja u tamburaškom koncertu 25. svibnja, potom u gastro ponudi Najdužeg stola u Hrvata 26. svibnja, trodnevna manifestacija danas je Veličanima i njihovim gostima ponudila uživanje u ljepoti običaja i tradicije koja je, 28. put zaredom preplavila veličke ulice pokazujući kako je ljubav prema baštini temelj identiteta svakog naroda i svake zemlje. U trodnevnu manifestaciju i ove je godine uloženo puno ljubavi i truda, od Turističke zajednice do udruga i samih mještana, a posebno su ponosni što je sve okrunjeno dugovječnom folklornom smotrom “Čuvajmo običaje zavičaja”.

m4 m2

Ponos i zadovoljstvo, kaže nam načelnik Općine Velike Vlado Boban.”Čuvamo i ne damo to naše! Zadovoljan sam, kako ne bih bio zadovoljan! Danas treći dan, lijepo vrijeme, dobra atmosfera, u petak je bio Miroslav Škoro i tamburaši, napunili smo prostor, svi su bili zadovoljni. U subotu, vrijeme nas poslužilo, napunili smo najduži stol zahvaljujući dobrim ljudima, udrugama i sponzorima, prije svega Veličankama i Veličanima. Zahvalio bih i Kutjevu d.d. koje je podržalo manifestaciju donacijom vola za pečenje, to nam je puno značilo, ali zahvala ide i svima ostalima koji su skuhali, ispekli, složili i donijeli na stol,” kaže nam načelnik.

vlado

Trud i ljubav svih koji su dali svoj doprinos prepoznat je, baš kako su se dobri domaćini svih ovih godina i nadali.” Ljudi prepoznaju, dolaze, bilježe si Veliku u kalendare. Jučer me iznenadio kolega s fakulteta iz Zagreba. Kaže, vidio u medijima i odlučio dovesti obitelj kako bi iskusili sve što nudimo – i oduševljeni su, a bezbroj je takvih posjetitelja. Drago mi je što svake godine dođe i po neko novo društvo, novi prijatelji, ekipa za stol, bilo folkloraši, bilo gradovi i općine. Svi su zadovoljni, svi najavljuju dolazak i iduće godine i to nam je pravi motiv za dalje, za još privlačnije i bolje,” zaključio je načelnik Boban.

m1 m3

Kao i prethodnih godina, tradicionalna smotra folklora u Velikoj privlačna je brojnim društvima i čuvarima baštine pa su tako ove godine ljepotu svojih nošnji, plesova i pjesama uz domaćine KUD Ivan Goran Kovačić iz Velike pokazali i gosti  iz Biškupaca, Šaptinovaca, Gundinaca, Slavonskog Broda, Zagreba, Budimpešte, Raše, Rumunjske, BiH te Srbije. Manifestaciju koju je ove godine vodio popularni voditelj Branko Uvodić,  svojim su dolaskom podržali požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha te brojni drugi gosti i uzvanici.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn