27. POŽEŠKA FIŠIJADA – Tradicija, kultura i destinacija s okusom i dušom

Datum objave: 01. 9. 2023. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – Na ovogodišnjoj Fišijadi u Požegi koja je tradicionalno najukusniji uvod u kultne Zlatne žice Slavonije sudjelovalo je više od 50 natjecatelja iz slavonskih županija i šire. O pobjedniku su odlučile nijanse, no prvo mjesto osvojio je Željko Plantosar iz Kutine, drugo njegov sugrađanin  Željko Marušić, a treće Mario Matijević iz Požege.

U organizaciji Turističke zajednice grada Požege a pod pokroviteljstvom Grada Požege, gradski park kod Orljave i ove je godine privukao brojne Požežane ali i goste iz cijele Hrvatske te veliki broj natjecatelja u pripremanju ribljeg paprikaša po slavonskoj recepturi, čak 51 ekipu iz slavonskih županija i šire.

Stari gradski park zamirisao je gastro-ponudom i zaživio raspoloženim natjecateljima i posjetiteljima. Pa,ako se po jutru poznaje dan, a po Fišijadi požeški festival, organizatori mogu biti zadovoljni. Svoje zadovoljstvo popularnom manifestacijom koja ima dušu, tradiciju i ugled potvrdili su i brojni posjetitelji koji su od ranih dopodevnih sati uživali u ponudi, ali i direktorica TZ Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda i gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić koji pozdravili sve prisutne.

“Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas na tradicionalnoj Fišijadi, koja je i ove godine na određeni način, uvod u festivalski vikend u kojem će se održati 54. po redu Zlatne žice Slavonije, tamburaški festival. Tim festivalom Požega se doista ponosi i za vrijeme tog festivala mnogi gosti dođu u Požegu, a putem radia i televizije za Požegu i za festival čuju mnogi i u Hrvatskoj i u inozemstvu.” naglasio je gradonačelnik poželjevši svima dobru zabavu i lijepe utiske iz festivalskog grada.

Manifestacija natjecateljskog karaktera dobila je i svoje pobjednike. Prema odluci stručnog suda prvo mjesto osvojio je Željko Plantosar iz Kutine,  drugo njegov sugrađanin  Željko Marušić, a treće Mario Matijević iz Požege.

Njima su nagrade dodijelili direktorica TZ Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda, predsjedniik Gradskog vijeća Grada požege Matej Begić i zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević. Uručena je i posebna nagrada “Marinko”,a nju je najvještijim ribolovcima koji su svoje ribe ulovili golim rukama iz bazena uručio zamjenik gradonačelnika Miličević.

Fišijada je održana u sklopu Festivala Zlatne žice Slavonije koji se u Požegi održava od 1. do 3. rujna 2023 godine, a svojim nastupom gastronomsku manifestaciju, uz TS De Gotho, obogatili su gosti, Folklorni ansambl „Jiskra“ iz Plzeňa u Češkoj Republici koji će u večernjim satima nastupiti i na Folklornim motivima ovogodišnje Tradicijske riznice Zlatnih žica Slavonije.

TEKST: S. Pok                    FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn