27. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA U VELIKOJ – Čuvajmo običaje zavičaja

Datum objave: 28. 5. 2017. | Kategorija: Susreti

n

VELIKA – U organizaciji Turističke zajednice Općine Velika i KUD-a “Ivan Goran Kovačić” Velika, danas je u Velikoj održana 27. Međunarodna smotra folklora “Čuvajmo običaje zavičaja” koja je okupila brojne folkloraše iz Hrvatske ali i susjednih zemalja.Završno je to zbivanje trodnevne manifestacije kojem je prethodio tamburaški koncert i Najduži stol u Hrvata.

Nakon uživanja u tamburaškom koncertu 26. svibnja, potom u gastro ponudi Najdužeg stola u Hrvata 27. svibnja, trodnevna manifestacija danas je Veličanima i njihovim gostima ponudila uživanje u ljepoti običaja i tradicije. Bogatstvo kolorita i zvuka još jednom je preplavilo veličke ulice pokazujući kako je ljubav prema baštini temelj identiteta svakog naroda i svake zemlje.
Veličani su dobri domaćini, pa u ovu trodnevnu manifestaciju ulože puno ljubavi i zajedničkog truda od Turističke zajednice do udruga i samih mještana, rekao nam je, ne bez ponosa načelnik općine Vlado Boban.

nn

“Zadovoljan sam, ljudi su unatoč teškim vremenima odlučili podržati ovu našu manifestaciju, kako iz naše županije tako i iz okolnih gradova. Jučer je bilo više od 500 metara Najdužeg stola na kojem su sudjelovali folkloraši, OPG-ovci, individualci, društva, udruge i skupine građana, klubovi, svi su bili i svi su zadovoljni. Uvjeren sam kako će do godine biti i bolje, jer ovakve manifestacije nam puno znače u turističkom smislu.Neki su došli čak u srijedu kako bi proveli produženi vikend u Velikoj, a od kako sam načelnik u svih 11 godina, po prvi puta nas je posjetio i netko iz Ministarstva turizma i jučer je tu bio gospodin Robert Pende, pomoćnik ministra. Pišemo mi svake godine, šaljemo pozive, međutim, dok ne dođu i dok se ne uvjere, ništa to ne vrijedi. Jučer je gospodin Pende bio, vidio što sve mi radimo, oduševljen s koliko malo sredstava postižemo puno, ali to je upravo taj rad naših udruga i volontera i dok je njih i tih manifestacije će ovdje biti,” rekao je načelnik Boban, dodajući kako se nada da će u razdoblju koje dolazi porasti i broj smještajnih kapaciteta u Velikoj, ali i konačno proraditi velički biser – bazeni.

nnn

Zadovoljstvo nije krio ni požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.”Ova i sve ovakve manifestacije gdje se čuva kultura i tradicija zaslužuju svaku podršku i pomoć prije svega ljudima koji ulažu svoj trud u njihovu realizaciji. Danas je nedjelja, ali netko je ovo morao pripremiti, odvojiti svoje slobodno vrijeme kako bi sada svi uživali u ponuđenim ljepotama. Vrijedi to i za organizatore i za sudionike. Ovo je kultura i tradicija našeg zavičaja i to ćemo čuvati kao zjenicu oka. Važno je to i ne smiju takvi projekti stati jer to je dobar temelj i dobra pouka svima nama – ne smijemo se odreći prošlosti upravo zbog naše budućnosti. Evo, po prvi puta bio je i predstavnik resornog ministarstva. Nažalost, često sam puta bezuspješno govorio – i mi smo dio Hrvatske, ne treba se sve događati u krugu Zagreba. Ovo je nešto što mi možemo ponuditi, nije turizam samo more i metropola. Mora i ministarstvo i vlada dati još veću potporu jer ovaj kontinentalni dio, uz samo malo snažniju podršku, turizam može živjeti 365 dana u godini,” naglasio je župan Alojz Tomašević koji je i otvorio manifestaciju. Prigodnim riječima nazočne sudionike smotre i posjetitelje pozdravio je u ime domaćina i predsjednik KUD-a Ivan Goran Kovačić Stanko Raguž.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn