27.HRVATSKI FESTIVAL JEDNOMINUTNIH FILMOVA – Grand Prix osvojio “Soul Mate” iz Irana

Datum objave: 01. 6. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Za ovogodišnje izdanje dugovječnog festivala najkraće filmske forme koji se održava u organizaciji Udruge GFR Film-Video Požega, bilo je prijavljeno 408 filma iz 43 zemlje sa svih kontinenata svijeta. Grand Prix osvojio je film iz Irana “Soul Mate”.

Ovogodišnji ocjenjivački sud u sastavu Stanimir Trifonov iz Bugarske, Namik Kabil iz Bosne i Hercegovine, te Đelo Hadžiselimović, Zoran Pezo i Zvonimir Karakatić iz Hrvatske odlučio je kako je najbolji film 27. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova u Požegi Soul Mate (Mahdi Borjian) iz Irana. Prvu nagradu osvojio je film Diary (Yi-Zhen Ye) iz Taiwana, druga nagrada pripala je filmu Human (Ruslan Aghazadeh) iz Azerbejdžana, a treća filmu Chilling (Dave Munn) iz Novog Zelanda. Nagrada UNICA-e koja se dodjeljuje za promicanje razumijevanja među narodima i promicanje novog načina filmskog izražavanja pripala je Plus One (Abdullah Şahin) iz Turske.

Za ovogodišnje izdanje dugovječnog festivala najkraće filmske forme koji se održava u organizaciji Udruge GFR Film-Video Požega, bilo je prijavljeno 408 filma iz 43 zemlje sa svih kontinenata svijeta. Brojnu publiku u Gradskom kazalištu Požega pozdravio je predsjednik Udruge GFR Film Video Požega Željko Balog.

“Zahvaljujem svima koji toliko godina podržavaju naš festival, svim autorima iz cijelog svijeta jer do sada smo dobili 7500 filmova iz ukupno 87 zemalja, ali i mojim suradnicima koji su proveli sate pripremajući sve potrebno kako bi festival bio sve uspješniji,” rekao je Balog.

Nazočne je pozdravio i predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić. “Zahvaljujem organizatorima, posebno gospodinu Balogu koji iz godine u godinu rade sve bolje festivale. To je rezultiralo time da je ovaj festival međunarodno prepoznatljiv. Tradicija je ono jedino što ne možemo kupiti, a upravo smo svi ovdje, stvaramo i doprinosimo da ta tradicija ostane i dalje te da se održi ovakav kontinuitet. Ponosni smo jer su Filmski savez, pa i požeška Udruga GFR Film Video sastavnice Zajednice tehničke kulture koje donose nešto najljepše – spoj tehnike i umjetnosti,” rekao je Vlainić.

Festival je prigodnim riječima otvorio požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je naglasio kako je Požega nakratko središte svijeta zahvaljujući ovoj jedinstvenoj kulturnoj manifestaciji te zahvalio organizatorima na ustrajnosti i kreativnosti.

Festival je održan uz financijsku podršku Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatskog audiovizualnog centra, TZ Požeško-slavonske županije, Grada Požege, a već tradicionalno podržavaju ga TZ Općine Velika, Općina Čaglin, Općina Brestovac, Općina Kaptol i Općina Jakšić.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn