26.HRVATSKI FESTIVAL JEDNOMINUTNIH FILMOVA – Grand Prix osvojio je “The Confession” iz Čilea

Datum objave: 26. 5. 2018. | Kategorija: Kultura

naslovna

POŽEGA – Stručni žiri na čijem je čelu ove godine bio Allan Starski, poljski scenograf i set dekorater i dobitnik Oscara. odlučio je kako je najbolji film 26. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova u Požegi “The Confession” iz Čilea ( Esteban Font Rojo) . Zlatnu plaketu osvojio je američki film Fathom ( Justin Plasse), srebrnu plaketu dobio je hrvatski film “Izlazak radnika iz tvornice” ( Zvonimir Rumboldt) a brončanu plaketu dobio je poljski film “…”(Matylda Laskowska, Wirginia Kowal).

Posebna nagrada UNICA-e koja se dodjeljuje za promicanje razumijevanja među narodima i novog načina filmskog izražavanja pripala je makedonskom filmu “Sweet dreams”(Zoran Pilovski) a nagrada publike otišla je filmu “Neighbour Help” iz Slovačke (Ján Kuska and Nicolausfilm).

Za ovogodišnje izdanje dugovječnog festivala najkraće filmske forme koji se održava u organizaciji Udruge GFR Film-Video Požega, bilo je prijavljeno 494 filma iz 44 zemlje svijeta.”Evo nas opet okupljene oko jedne minute.Kad kažem opet mislim na to da je između zadnja dva festivala prošlo tek devet mjeseci. Naime, iz objektivnih razloga prošli festival je bio u rujnu, sada je svibanj, a u tih devet mjeseci mi smo primili oko tisuću novih filmova za ta dva festivala i to je jedan podatak koji govori kako jednominutna filmska priča raste i živi svakim danom isto kao i naš grad. A ovih 26 godina samo je kap u gotovo osam stoljeća dugoj povijesti ovog grada, no i ta mala kap daje svoj doprinos bogatoj kulturi naše Požege,” rekao je predsjednik Udruge GFR Film-Video Požega Željko Balog zahvaljujući svima koji su dali doprinos ovoj jedinstvenoj filmskoj manifestaciji.

nn nnn

U ime Hrvatskog audiovizualnog centra sve prisutne pozdravio je Daniel Rafaelić.” 26 godina je jako puno, no nikada nije dovoljno, idemo još 26 po 26 godina dok Požega ponovo ne dobije kino i to u realnom roku. Kino je hram filma, filmovi se gledaju u kinu. Često ćete čuti kako su jednominutni filmovi obično filmovi dosjetke – tradicija 26 godina u gradu od gotovo osam stoljeća nije dosjetka. To je ozbiljna kulturna baština, ozbiljna filmska baština i prema tome moramo ju čuvati na pravi način i dalje,” rekao je Rafaelić. Festivalske goste, sudionike i autore pozdravio je i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

nnnn

“Požega je danas centar kulture, centar filma i kreativnosti. Treba zahvaliti onima koji su to počeli prije 26 godina i na nama je obveza da širimo i razvijamo ovu jedinstvenu manifestaciju. Jedna minuta pokazala je opet svoju snagu, čestitam dobitnicima a onima koji ovaj put nisu pobijedili poručujem – ne odustajte, važno je sudjelovati i sve vas pozivam – vidimo se na 27. Hrvatskom festivalu jednominutnih filmova u Požegi,” poručio je gradonačelnik Puljašić.

.Festival je održan uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Požeško-slavonske županije i Grada Požege, a već tradicionalno podržavaju ga i Hrvatski filmski savez, TZ Grada Požege, TZ Općine Velika, Općina Čaglin, Općina Brestovac i Općina Jakšić.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn