26. FESTIVAL GLUMCA – Raspisan Natječaj za 26. Festival glumca

Datum objave: 20. 12. 2018. | Kategorija: Kultura

ZAGREB – Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Vukovarsko-srijemska županija raspisuju Natječaj za 26. Festival glumca koji će se održati od 10. do 19. svibnja 2019.g. Za sudjelovanje na Festivalu mogu se prijaviti kazališne predstave premijerno izvedene od 1. siječnja do 31. prosinca 2018.g, a rok za prijavu je 20. siječanj 2019.g.

Za sudjelovanje na Festivalu mogu se prijaviti sva kazališta, festivali, glumačke družine i umjetničke organizacije te pojedinci – članovi Hrvatskog društva dramskih umjetnika i studenti Akademije dramske umjetnosti te Umjetničkih akademija koji svojim djelom ispunjavaju uvjete natječaja. Prijavljuje se jedna predstava, a popis izabranih predstava koje će sudjelovati na 26. Festivalu glumca bit će objavljen najkasnije do 1. travnja 2019.g.Sudionici Festivala predstave će igrati u gradovima Vukovaru, Vinkovcima, Županji, Iloku i Otoku.

Festival glumca utemeljili su 1994. godine Hrvatsko društvo dramskih umjetnika  i Vukovarsko-srijemska županija. Prvi festival glumca održao se u studenom 1994. godine uz potporu tadašnjeg župana Vukovarsko-srijemske županije Mateja Jankovića i Zdenke Buljan, županijske pročelnice za kulturu. Festival su, na rubu bojišnice, organizirali Zvonimir Torjanac, Himzo Nuhanović, Vanja Drach i Katarina Bahunek. Izbornik Vanja Drach za 1. festival glumca odabrao je najzanimljivije komorne predstave iz prethodnih kazališnih sezona i dao podnaslov Festivalu: Festival monodrame i komorne scene. Do danas on je prerastao u festival koji pred publiku donosi i komorne i velike ansambl predstave.

Festival glumca i njegova nastojanja najbolje ocrtava tekst kojeg je Zvonimir Torjanac napisao u uvodnoj knjižici trećeg Festivala glumca, a on glasi:  „Ovo je jedini festival u Hrvatskoj na kojem je u središtu glumac, jer je glumac središte predstave, kazališta i svakog kazališnog događanja. Glumac je početak i zametak kazališnog čina, tijelo i duša piščeva djela. Glumac, i sâm, kao i mnoštvo, može punim glasom reći: „kazalište, to sam ja“. Iz skromnosti i ljubaznosti prema teatru on to nikad ne izgovara. Kako bismo potakli, afirmirali i popularizirali glumačko stvaralaštvo posvećujemo mu ovaj festival. Festival je festival (dobre) glume, glumačkog umijeća, glumačke osobnosti, dara, specifičnosti i nikada ugaslog svjetla.“
Više detalja o Festivalu glumca i natječaju pogledajte na službenoj stranici Festivala

TEKST: S. P        FOTO: Festival glumca

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn