25.HRVATSKI FESTIVAL JEDNOMINUTNIH FILMOVA – Grand Prix osvojio je “Out of sight” iz Španjolske

Datum objave: 09. 9. 2017. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – Stručni žiri odlučio je kako je najbolji film jubilarnog, 25. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova u Požegi španjolski film “Out of side”. Zlatna plaketa otišla je u Gruziju filmu A little beetle, srebrna plaketa pripala je filmu Fuga bosanskoheregovačkog redatelja Zorana Ćatića, koji je ujedno i dobitnik nagrade publike. Brončanu plaketu dobio brazilski film One day at the time, a  posebna nagrada UNICA-e, koja se dodjeljuje za promicanje razumijevanja među narodima i novog načina filmskog izražavanja, pripala je filmu Lee on 21st century redatelja Sajedura Rahmana iz Bangladeša.

Za jubilarno izdanje festivala filmske minute koji se već 25. godine održava u organizaciji Udruge GFR Film-Video Požega, bilo je prijavljeno 449 filmova iz 49 zemalja svijeta. “Tijekom ovih godina imali smo 6500 filmova iz 83 zemlje svijeta. Drago mi je da smo svojom jednominutnom idejom na neki način pokrenuli brojne autore, a danas ovdje nakon 25 godina stojim s pomiješanim osjećajima jer bilo je i lijepih i teškim trenutaka u organizaciji festivala ” rekao je predsjednik Udruge GFR Film-Video Požega Željko Balog zahvaljujući svima koji su dali doprinos ovoj jedinstvenoj filmskoj manifestaciji.

nnn

Nagrađenim autorima nagrade je uručio požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je prigodnim riječima pozdravio sve filmaše i filmofile okupljene oko festivalske minute.”Pozdravljam vas u ime svih Požežanki i Požežana i nadam se kako se u našem gradu lijepo osjećate.Željku čestitamo nakon 25 godina, a zahvalu upućujemo i svim entuzijastima koji su tijekom ovih godina dali dio sebe kako bi ova filmska forma zaživjela. Ovdje je puno gostiju iz stranih zemalja i nadam se kako će pronijeti priču o Požegi, jer Požega je večeras centar svijeta – ovo je jedini ovakav festival, najbolji festival i Požega će se sigurno truditi i dalje da to traje još 25, još 50 godina i da Željko bude na čelu!” rekao je gradonačelnik Puljašić.

nn

I ove godine festivalskoj večeri prethodio je Požeški filmski tjedan ispunjen programima za sve uzraste. U pet dana održano je niz filmskih radionica, odgledano je nekoliko filmova te upriličena izložba fotografija iz prethodnih festivalskih godina.Festival je održan uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Požeško-slavonske županije i Grada Požege, a već tradicionalno podržavaju ga i Hrvatski filmski savez, TZ Grada Požege, TZ Općine Velika, Općina Čaglin, Općina Brestovac i Općina Jakšić.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn