24. POKLADNI SPEKTAKL U NOVOJ GRADIŠKI – Stiglo vrijeme karnevala, vrijeme plesa, vrijeme šala

Datum objave: 03. 3. 2019. | Kategorija: Susreti

NOVA GRADIŠKA – Iako je karnevalska povijest naselja Mala puno duža, Turistička zajednica i Grad Nova Gradiška, na temeljima tradicije, uspješno su organizirali 24.pokladni spektakl. Nakon dječje, subotnje, a onda i velike nedjeljne pokladne povorke, priča će službeno završiti u utorak, 5.ožujka, spaljivanjem Rade, glavnog krivca za sve nedaće.

Grad Nova Gradiška i Turistička zajednica, uz nesebičnu pomoć Malčana, mještana gradskog naselja koje se stoljećima, s posebnim entuzijazmom priprema za peto godišnje doba, uspješno su, 24.godinu za redom, organizirali pokladni spektakl. Na kraju krajeva, dužnost je to grada koji se diči članstvom u Europskoj federaciji karnevalskih gradova.

Prepoznale su to domaće, ali i mnogobrojne gostujuće maškare, pristigle pod „punom opremom“ iz novogradiške okolice, ali i iz Popovače, Kutine, Novske, Đakova. Ugodan, gotovo proljetni dan, kao stvoren za pokladnu šetnju, uz šumske psunjske vile, klaunove, snježne kraljice, sirene i mornare, rokoko dame, klaunove, slavonske Meksikance, noćne frajle, rimske legionare, blues brothers-e, u Novu Gradišku je doveo i „PreCjednicu“, komičarku Marijanu Perinić, ali i sve one, koji bez obzira na godine, vjeruju kako se pod maskama najbolje zabavlja.

Posebnu notu karnevalskoj nedjelji i ove su godine dali domaćini, Malčani, dočekujući goste onako kako je red u Slavoniji, s jednom ili više ljutih i krafnama. Nakon ceremonije predaje ključeva grada iz ruku zamjenice gradonačelnika, Ivane Trupina, u ruke pokladnog gradonačelnika, vesela povorka predvođena članovima Gradske glazbe, kroz Malu je, Haulikovu, a potom i ulicu Slavonskih graničara, krenula put centra grada, gdje će, nakon predstavljanja na glavnoj pozornici, uslijediti vrhunac spektakla- pokladna zabava u šatoru postavljenom na središnjem gradskom trgu.

Uz već spomenutu „visoku gošću“ s Pantovčaka, maškare će zabavljati Jocker band, a najkreativnije očekuju i novčane nagrade u iznosu od dvije, tisuću i 500 kuna. S maskom ili bez nje, još uvijek nije kasno da im se pridružite, jer, zabava će, obećavaju organizatori, potrajati do jutra. Nakon par dana odmora, pokladni će spektakl službeno završiti u utorak, 5.ožujka, spaljivanjem Rade, „malčanske pokladne lutke“ i glavnog krivca za sve nedaće.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn