24. FIŠIJADA U POŽEGI – Odlično posjećena, uz rekordan broj natjecatelja

Datum objave: 31. 8. 2018. | Kategorija: Susreti

set

POŽEGA – U organizaciji Turističke zajednice grada Požege a pod pokroviteljstvom grada i mnogobrojnih sponzora, gradski park kod Orljave i ove godine privukao je mnogobrojne Požežane ali i goste iz cijele Hrvatske te rekordan broj natjecatelja u pripremanju ribljeg paprikaša po slavonskoj recepturi. Najbolji fiš ove je godine pripremio Požežanin Mario Matijević.

Natjecatelji, njihovi gosti ali i posjetitelji već od jutra okupirali su park uz Orljavu.Zauzevši svoja natjecateljska mjesta, majstorima od fiša podijeljen je i onaj neizostavni sastojak za današnje natjecanje – riba. Sve natjecatelje i posjetitelje pridonim riječima pozdravio je gradonačelnik Požege Darko Puljašić: „Drage i dragi moji, posebno vi koji ćete se danas natjecati, drago mi je da je ovo 24-ta u Požegi Fišijada koja je postala vrlo prepoznatljiv brand u Požegi, svakako mislim i šire. Mislim da je ova naša Fišijada zarazila mnoge gradove, mnoge općine – mnogi su upravo na ovim dobrim iskustvima krenuli i nastavili kuhanje dobrog fiš paprikaša. Danas 24-ti put biramo najbolji fiš u Požegi, u gradu koji ima najdužu tradiciju, gradu koji ima uistinu što ponuditi građanima i dragim gostima.“

Darko Puljašić

Ove godine prijavljeno je 60 natjecatelja iz cijele Hrvatske. Po prvi puta ovdje je fiš pripremala obitelj Andrijević. Josip sa suprugom Mihaelom kratko je komentirao: „Za sada je jako dobro, i zabavno, vidjet ćemo nakon rezultata, ali prvi put mora biti dobro!“

Josip Andrijević Mihaela Andrijević

Iz dalekog Labina, potegla je ekipa od 17 prijatelja, koji su ovdje po treći put.Glavni i odgovorni fiš majstor, Davor Miletić kaže : „To je društvo, moje, prijatelji. Imamo ovdje prijatelje iz okolice, dođemo tu malo, zabavimo, provedemo jedan vikend u godini, to je stara klapa koja se sastaje godinama.Tajna je u ljubavi – kako ga radiš, samo u tome je tajna.Što se tiče fiša, bolji je ako je riba miješana, to je moje mišljenje, imam neke sisteme, volim to raditi duže, jedan do dva sata, riba se kuha 25 minuta, bitno je da se radi lagano.“

Davor Miletić m1

Kao i proteklih godina ocjenjivački sud imao je puna usta posla jer između 58 uzoraka trebalo je izabrati one najbolje. Predsjednica ocjenjivačkog suda Marijana Pranjić napominje: „Tko god da se prijavi, da zna kuhati fiš, a ono što mi tražimo od svakog natjecatelja je da to bude sva lijepo ukomponirano, lijepog izgleda, znači bez previše začina koji odskaču, ni preslano ni preslatko niti da se osjeti puno luka, ni da se razdvoji da sastojci padnu na dno. Nijanse odlučuju!.“

Marijana Pranjić

Prekrasno vrijeme i atmosferu popratio je tamburaški sastav Zlatna dolina, a mnogobrojni gosti imali su priliku kušati nešto od ribljeg menija u odličnoj ponudi požeških obrtnika. Tako je ove godine treće mjesto u pripremi fiša zaslužio Davor Šolić iz Požege, drugo mjesto po broju bodova zaslužio je Ivica Pandurević iz Velike Kopanice, a prvo mjesto i nagradu iz ruku Nikole Šulentića, predsjednika uprave HEP-a dobio je također Požežanin Mario Matijević.

TEKST: Alan Nedela    FOTO: Alan Nedela

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn