23.SMOTRA FOLKLORA „ŽUPANIJA IGRA I PJEVA” – Brodsko-posavska županija ne mora brinuti za svoju baštinu!

Datum objave: 19. 2. 2019. | Kategorija: Susreti

NOVA KAPELA – Brodsko posavska županija ne mora brinuti za svoju baštinu! Potvrdila je to tradicionalna 23.po redu smotra folklora „Županija igra i pjeva“, organizirana u Novoj Kapeli u domaćinstvu KUD-a Radinje, Siče, baš kao i brojne djevojke i snaše koje su, natječući se za titulu najljepše, pred prosudbenim povjerenstvom gizdavo prošetale u narodnim nošnjama. Katarina Štivičić iz Kaniže, Ema Beketić iz Lužana i Anita Vukovarac iz Slavonskog Prnjavora – najljepše su djevojke Brodsko posavske županije.

Više od petsto posjetitelja 23.smotre folklora “Županija igra i pjeva“ organizirane u Hrvatskom domu u Novoj Kapeli, potvrdilo je kako nema straha za slavonsku narodnu baštinu, ali i kako je dobra fešta zagarantirana kada se organizacije prihvate Sičani, članovi KUD-a Radinje. I dok su se za vještinu pokreta i koreografija, kao i raskoš i bogatstvo tradicije iznimnim folklornim programom, uz domaćine, pobrinuli i brojni gosti-članovi Folklornog ansambla Zagreb Markovac, KUD Darda iz Darde, „Slavko Janković“ iz Šiškovaca, za ljepotu nošnji i gizdavost žena slavonskih, zaduženo je bilo devet snaša i djevojaka u dobi od 18 do 45 godina, koliko ih je sudjelovalo na izboru najljepših. ( Anastazija Ćelepirović iz Davora, Kristina Sekulić, Siče, Anita Vukovarac, Slavonski Prnjavor, Sanja Didović, Srednji Lipovac, Ema Baketić, Lužani, Sara Straga Šašić, Nova Gradiška, Maja Filipović iz Magić Male, Katarina Štivičić iz Kaniže i Ivana Tankosić Davor).

Jedinstveno natjecanje u kojem se traži originalnost, starina, poznavanje običaja i tradicije, autohtonost i izvornost i ove je godine upotpunilo program smotre i na muke stavilo znalačko prosudbeno povjerenstvo u sastavu Slavica Moslavac, etnologinja i muzejska savjetnica u kutinskom Muzeju Moslavine, Ivan Šmit-načelnik Općine Nova Kapela, Milan Rosić i Stjepan Grabrić. Nakon pomnog razmišljanja, odlučeno je slijedeće- najljepša djevojka Brodsko posavske županije je Katarina Štivičić iz Kaniže, prva pratilja- Ema Beketić iz Lužana, a druga Ana Vukovarac iz Slavonskog Prnjavora. Nagradu načelnika Općine zaslužila je Maja Filipović iz Magić Male, a pohvalu Novogradiščanka-Sara Straga Šašić. Uz prestižnu titulu i lente triju najljepših, bogatim su nagradama darivane i sve ostale natjecateljice koje su na pozornici tijekom predstavljanja pratili „Trenkovi panduri“ iz Požege.

Uz oduševljene goste u prepunom novokapelačkom Hrvatskom domu, zadovoljstvo manifestacijom iskazao je i prvi čovjek Općine, načelnik Ivan Šmit, podsjećajući kako je riječ o događaju koji se svake godine s nestrpljenjem očekuje i ni pošto ne propušta.

„Gotovo svaka manifestacija koju organiziramo na području Općine i više je nego dobro posjećena, što nam daje snage i poticaja da nastavimo. Hvala Sičanima na izvrsnoj organizacji, hvala našim dragim gostima i posjetiteljima s raznih strana. Velika je ovo stvar za Novu Kapelu i ukupni društveni život Općine, zbog čega sam iznimno ponosan i sretan“, rekao je, između ostaloga, otvarajući 23.smotru folklora „Županija igra i pjeva“ , načelnik Nove Kapele Ivan Šmit.

TEKST: S. Tarbuk  FOTO: M. Rosić, ebrod.net

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn