23.POŽEŠKI PLESOKAZ – Večer umjetničkih plesnih škola i akademija

Datum objave: 01. 3. 2024. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Međunarodni plesni festival koji se u Požegi održava od 1. do 3. ožujka, svojim nastupom otvorile su umjetničke plesne škole i akademije. Prva je to večer 23. Požeškog Plesokaza koji je ove godine, u organizaciji UO Plesna radionica Ilijane Lončar u Požegi okupio više od 500 plesača, plesnih pedagoga i koreografa iz 44 plesne škole, studija i udruga iz Češke, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.

Kvalitetu i značaj Plesokaza za hrvatsku plesnu umjetnost petu godinu zaredom potvrdili su svojim dolaskom predstavnici umjetničkih škola i akademije.Uz domaćine, UO Plesna radionica Ilijane Lončar, prvu večer ispunile su polaznice i polaznici Umjetničke škole Fortunat Pintar iz Koprivnice, Glazbena škola Krško – Suvremeni ples iz Slovenije, Umjetička škola Poreč, Glazbena škola Josipa Hatzea iz Splita, Škola suvremenog plesa Ane Maletić iz Zagreba, Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje iz Zagreba, OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežice iz Rijeke, Plesni odjel Umetničke škole Franje Lučića iz Velike Gorice, Škola za klasični balet iz Zagreba i Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek suvremenog plesa.

Festivalski program vodila je glumica i pjevačica Ružica Maurus. Uz čestitke Ilijani Lončar na dugogodišnjem kvalitetnom umjetničko-pedagoškom radu, 23. Plesokaz svojim su dolaskom podržale  pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović i direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda.

“Zadovoljstvo mi je što vas mogu pozdraviti večeras u ime Turističke zajednice Grada Požege i izraziti vam dobrodošlicu u naš grad. Rekla bih da ovaj Ilijanin festival koji traje već 23 godine zapravo predstavlja jednu platformu na kojoj se izražavaju talenti, na kojoj procvjeta kreativnost i na kojoj zajedništvo ima svoje posebno mjesto. Svaka izvedba koju ćemo vidjeti ima svoju priču i emocije i upravo je to ono što dodatno obogaćuje naš grad i kulturni identitet. Želim vam da se ugodno osjećate i da se vidimo dogodine,” rekla je direktorica TZ Grada Požege Šimunović Svoboda.

Prigodnim riječima plesače, mentore i publiku pozdravila je i pročelnica Maja Petrović. “izuzetna nam je čast biti domaćin jednog ovako kvalitetnog međunarodnog festivala plesa. Želim se zahvaliti i organizatoru, Umjetničkoj organizaciji Plesna radionica Ilijane Lončar koja već 23-u godinu uspješno organizira Požeški plesokaz te Ministarstvu kulture i medija što je prepoznalo kvalitetu i važnost ovog programa.” rekla je pročelnica Petrović.

Druga večer, 2. ožujka rezervirana je za “Večer suvremenog plesa i klasičnog baleta” s 19 koreografija, a potom je 3. ožujka, s istim brojem koreografija na na programu “Večer show, jazz, hip hop i step plesa”. Plesokaz se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Požege i Požeško-slavonske županije.

TEKST: Sanja Pok                       FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn