23. FIŠIJADA U POŽEGI – Najbolji fiš skuhao je Josip Antolović iz Beravaca

Datum objave: 01. 9. 2017. | Kategorija: Susreti

n

POŽEGA – U Gradskom parku kod Orljave danas je održana tradicionalna 23. Fišijada koja je okupila 58 natjecatelja iz cijele Slavonije u kuhanju ribljeg paprikaša po tradicionalnoj slavonskoj recepturi. Najbolji fiš skuhao je Josip Antolović iz Beravaca, Ivica Pandurević iz Velike Kopanice osvojio je drugo, a Mario Matijević iz Požege treće mjesto.

Fiš majstore ali i brojne Požežanke i Požežane koji došli uživati u gastro ponudi prigodnim riječima pozdravio je gradonačelnik Darko Puljašić koji je manifestaicju proglasio otvorenom. “Drago mi je što se okupio tako veliki broj natjecatelja na 23. Fišijadi u Požegi, jer ovo je tradicija koja treba živjeti i na kojoj vrijedno radimo. Slavonija i Baranja je ovdje kako bi pokazali da mi imamo još nešto za ponuditi, osim mesnih specijaliteta od svinjetine, a to je pravi slavonski fiš. Neka najbolji majstor i naukusniji fiš pobjedi” rekao je gradonačelnik Puljašić.

nn1

Pravi majstori znaju tajnu pravog fiša, kazao nam je Zdenko Došen, predsjednik prosudbene komisije koja je danas imala zahtjevan zadatak. .”Kvalitetan fiš treba ponaprije imati lijepu boju i izgled, mora imati postojanost. Mora biti kompaktan, a kako bi to postigli, mora se napraviti dobar temeljac, dakle iz kostiju izvući gluten i onda se on neće nakon izvjesnog vremena nataložiti. Boja je također, presudna, kvalitetna paprika će tu pomoći i tu je i okus. Naravno, potkovica mora biti kompletna, jer riba je vrlo osjetljiva vrsta mesa i brzo se raskuha, znači sedam do  osam minuta kuhanja je dovoljno kako bi ona bila baš po pravilu,” rekao nam je Došen dodajući kako je upravo broj natjecatelja ( iako limitiran mjestom u parku), ali i nekoliko tisuća posjetitelja koji svake godine posjete požešku fišijadu pravi dokaz velike kvalitete i omiljenosti ove požeške gastro-manifestacije .

nn

A kvalitetan, majstorski fiš “po svim pravilima” skuhali su ovogodišnji šampioni –  Josip Antolović iz Beravaca, Ivica Pandurević iz Velike Kopanice i Mario Matijević iz Požege. Brojni posjetitelji, uz ukusne delicije od ribe te bogatu eno i gastro ponudu, mogli su uživati i u cjelodnevnom zabavnom programu uz nastup Libreto Banda.

TEKST: S.Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn