23.DJEČJA SMOTRA FOLKLORA “MI SMO DJECA VESELA” – Dok je ovakvih čuvara, nema straha za tradiciju

Datum objave: 10. 7. 2019. | Kategorija: Susreti

NOVA KAPELA – Da nema straha za tradiciju, jer, dok je sela, bit će i običaja, dokazali su, ovih dana, Sičani, članovi KUD-a „Radinje“, uspješno organiziravši jedinstvenu, 23.dječju smotru folklora „Mi smo djeca vesela“ i okupivši više od 350 malih velikih čuvara baštine.

Uz priliku za druženje, putovanja i nove spoznaje, kulturno umjetnička društva mjesta su na kojima se formira pozitivan stav prema naslijeđu što predstavalja i pravi put u očuvanju kulturnog identiteta i nacionalne pripadnosti. Način je to na koji tradicija nastavlja živjeti, ne postajući dio prošlosti, već sadašnjosti i budućnosti. Upravo to je, uz zabavu i edukaciju, cilj jedinstvene smotre dječjeg folklora „Mi smo djeca vesela“, koju već duže od dva desetljeća, uspješno organiziraju članovi KUD-a Radinje, Siče.

Potvrdili su to i ove godine, na 23.izdanju manifestacije, okupivši u Hrvatskom domu u Novoj Kapeli, drage goste i prijatelje pristigle iz različitih krajeva domovine. Jer, unatoč tremi, valja pokazati kako se čuva pjesma i ples narodni, i pohvaliti se nošnjom svog kraja.

Učinilo je to više od 350 malih folkloraša, članova društva domaćina, ali i zaljubljenika u tradiciju iz gostujućih kulturno umjetničkih društava-„Kloštar“ iz Kloštar Ivanića, „Godinjak“ iz Godinjaka, „Zagorci“ Beljevina, „Tkanica“ Okučani, „M.A.Relković“ Davor, „Ivo Čakalić“ Kaptol, „Marijan Lanosović“ Orubica i Dječji vrtić „Zvončić“ Nova Kapela.

Uz ponosne roditelje, bake, djedove i ostalu rodbinu, riječi dobrodošlice i podršku malim folklorašima, pružili su, u ime organizatora, predsjednik KUD-a „Radinje“ Siče, Ivan Šebelić, načelnik Općine Nova Kapela, Ivan Šmit, u ime pokrovitelja, te pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu, Anica Vukašinović, koja je smotru i otvorila. Dok je ovakvih čuvara, nema straha za tradiciju, jer, sve dok se prenose „s koljena na koljeno“, običaji narodni će živjeti!

TEKST: S. T.    FOTO: Facebook Radinje

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn