23. BEKTEŠKI SUSRETI – Čuvari baštine predstavili zavičajne pjesme i plesove, mirise i okuse

Datum objave: 25. 8. 2019. | Kategorija: Susreti

BEKTEŽ – Kulturno umjetničko društvo Bektež bilo je 23. put domaćin smotre folklora Bekteški susreti koja je održana u Sportskom parku u Bektežu, pod pokroviteljstvom Grada Kutjeva i Požeško-slavonske županije. Uz pjesme i plesove, vrijedni folkloraši predstavili su i tradicijska jela te rukotvorine.

Pjesme i plesove svoga kraja, uz domaćine, prikazala su gostujuća kulturno-umjetnička društva – KUD Turanj iz Turnja, KUD Seljačka sloga iz Prekopakre, KUD Sveta Ana Radikovci iz Radikovaca, KUD Pounjski pleter iz Dvora, Pučka pjevačka skupina Veseli Slatinčani i amaterska glumica Irena Matković s monologom iz Starog Slatnika, Muška pjevačka skupina Starotopoljani iz Starog Topolja te KUD Stijena iz Stijene (BiH).

Uz nastup na sceni prikazana su i tradicijska jela određenih područja te rukotvorine, pravo malo bogatstvo kulturne baštine.

“Kao čuvarima upravo te baštine ovakvi susreti, te prikazi jela i običaja puno nam znače. jer ovdje je autentično prikazano kako su ljudi živjeli. Kada danas vidimo ta jela vidimo koliko je tu bilo mašte, kreativnosti, ali i raznolikosti, baš kao i pri izradi rukotvorina i nošnji. Upravo stoga vrlo smo zadovoljni kada i ova manifestacija koju smo, moram naglasiti, organizirali uz pomoć naših mještana, ali i sve ostale folklorne aktivnosti, privuku veliki broj posjetitelja,” rekao je predsjednik i voditelj KUD-a Bektež Duško Bijelić.

Uz domaćina Bijelića, goste i posjetitelje prigodnim su riječima pozdravili predstavnik Grada Kutjeva, zamjenik gradonačelnika Ivica Malnar i ispred Požeško-slavonske županije zamjenik župana Željko Jakopović.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn