22.ŽUPANIJSKA SMOTRA DJEČJEG FOLKLORA MI SMO DJECA VESELA – Uspješna priča o tradiciji i budućnosti

Datum objave: 05. 6. 2018. | Kategorija: Susreti

nbk

NOVA KAPELA – Voljeti i na pravi način čuvati sve ono što jesmo-običaje i nasljeđe, istinski je zalog budućnosti, način na koji učimo vrednovati vlastitu i poštivati tuđu nematerijalnu kulturnu baštinu, način na koji se voli Slavonija. Pokazali su to mali sudionici Županijske smotre dječjeg folklora „Mi smo djeca vesela“, organizirane po 22.puta u uspješnoj „režiji“ KUD-a „Radinje“ Siče.

Druženja u kulturno umjetničkim društvima, kažu, nezaboravna su. Pjesma, ples i putovanja. Druženja s dragim ljudima i običajima. Način je to kako se čuva tradicija i na pravi način voli i cijeni sve ono što jesmo. Pokazali su to mali sudionici Županijske smotre dječjeg folklora „Mi smo djeca vesela“,njih 500-njak, organizirane po 22.puta u uspješnoj režiji KUD-a Radinje, Siče, premijerno održane u Novoj Kapeli, u organizaciji Općine, u okviru Dječjeg dana.

nk2

Jedinstvena je to folklorna manifestacija koja okuplja najmlađe zaljubljenike u tradiciju, čuva bogato kulturno naslijeđe i uči nas vrijednosti vlastite materijalne i nematerijalne baštine, druženje uz pjesmu i ples koje je ove godine okupilo 12 kulturno umjetničkih društava i skupina iz četiri županije i, ne manje važne, male folkloraše Dječjeg vrtića „Zvnončić“ Nova Kapela. Što sve znaju i kako se čuva tradicija, uz domaćine, male folkloraše KUD-a „Radinje“, pokazale su nam dječje skupine KUD-a Donja Posavina-Gušće, Korijeni Pustare-Antunovac, Slavonija- Jakšić, Godinjak- Godinjak, Šijaci-Biškupci, Folklorni ansambl mladih Nova Gradiška, Jasen-Šaptinovci, Rešetari-Rešetari, Lovor-Trnjani, Slavko Janković-Šiškovci i Graničar-Lužani.

nk

Uz mnogobrojne posjetitelje, zadovoljstvo smotrom čiji je cilj očuvanje identiteta i bogatog folklornog naslijeđa Slavonije, iskazali su župan brodsko posavski Danijel Marušić i načelnik Općine Nova Kapela, Ivan Šmit, jer, zalog je to budućnosti za sve, nastavak uspješne tradicije organiziranja smotre za Sičane i pun pogodak za Općinu Nova Kapela. Zbog toga je, upoznao je čelni čovjek Općine, manifestacija ove godine upotpunjena takozvanim Dječjim danom u kojem su najmlađi na poklon dobili besplatnu igru u luna parku, a udruge s novokapelačkog područja, priliku za novu suradnju i kreiranje društveno-kulturnih sadržaja.

TEKST: S.Tarbuk       FOTO: F,S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn