21. SMOTRA FOLKLORA “PJESMOM U JESEN” – Kad zapjeva široka duša slavonska

Datum objave: 09. 9. 2023. | Kategorija: Susreti

JAKŠIĆ – U svom 21. izdanju tradicionalna manifestacija “Pjesmom u jesen” okupila je u Jakšiću brojna kulturno-umjetnička društva koja su u mimohodu, a potom i na pozornici umješno i ponosno pokazala ljepotu baštine i tradicije.

Trodnevnu manifestaciju uspješno je otvorila uvodna 7. Jakšićka fišijada koja je dala naslutiti da će i jednako atraktivna smotra folklora imati blistavo izdanje. HKUD-a “Slavonija” Jakšić kao dobar domaćin okupio je brojne goste koji su u punom sjaju ljepotu baštine i tradicije predstavili dobro raspoloženoj publici.

Ove godine jakšićkim ulicama prošli su, a potom i na pozornici na školskom igralištu, svoje blago u nošnjama, pjesmi i pokretu pokazali uz domaćine, redom Matica slovačka “Kukučin-Kuntarić” Jakšić, KUD Šokadija Budrovci, KUD Seljačka sloga Zadubravlje, ŽPS Vesele Šokice iz Slavonskog Broda, Kud Zora iz Piškorevaca, KUD Vesela Šokadija Gundinci, Kud Tkanica Okučani i KUD Đeram iz Viljeva.U programu su svoj doprinos dali i jahači te zaprege konjogojstvenih udruga iz Požege i Pleternice.

Okupljene je prigodnim riječima pozdravio predsjednik HUKD “Slavonija” Dario Pažin, uz posebne zahvale gostima koji su svojim dolaskom i sudjelovanjem obogatili ovogodišnje izdanje prepoznatljive manifestacije. Ponos zbog svojih mještana koji su i ove godine uspješno nastavili tradiciju izrazio je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

“Svim gostima želim ugodan boravak, a našim folklorašima HKUD-a Slavonija iskrena hvala na svemu jer njihov dugogodišnji trud i ovom prilikom je pokazao da mi znamo baštinu i voljeti i cijeniti ali i čuvati. Veliko hvala i svima ostalima koji su ovih dana sudjelovali u organizaciji, našim OPG-ovima i svima koji su dali svoj obol u ovoj manifestaciji.”

Smotru folklora prigodnim riječima otvorio je zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha.”Osobito mi je zadovoljstvo čestitati organizatorima na još jednoj smotri foklora. Već 21. godinu pjesmom ulazimo u jesen, već 21 godinu njegujemo ovdje lijepu tradiciju gdje se na ovoj pozornici prikazuje bogatstvo folklora, gdje uživamo u nošnjama i glazbi uz delicije koje su nam pripremili naši domaćini,” rekao je zamjenik Troha.

Svojom nazočnoću čuvare tradicije i baštine podržali su predsjednik Općinskog vijeća i ravnatelj škole Boško Obradović, župnik Ivan Rončević, Pavel Treger predsjednik Matice slovačke “Kukučin-Kuntarić”, te direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić i njegova zamjenica Kristina Rupert. Ovogodišnju manifestaciju “Pjesmom u jesen” koja se održava pod pokroviteljstvom Općine Jakšić, Požeško-slavonske županije i TZ Zlatni Papuk, zatvorit će 10. rujna najmlađi sudionici 12. Dječje smotre folklora.

TEKST: S. Pok                     FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn