21.NOVOGRADIŠKO GLAZBENO LJETO – Nikad zanimljivija i političko-marketinški primamljivija tamburaška večer

Datum objave: 20. 8. 2016. | Kategorija: Susreti

N

NOVA GRADIŠKA – Nikad zanimljivije ionako zanimljive 2.večeri 21.Novogradiškog glazbenog ljeta! Je li „krivac“ za to dobra marketinška promocija, po prvi puta „odrađena“ i izvan lokalnog medijskog prostora, jedinstveni sadržaji ili, tek činjenica, kako se glavna gradska manifestacija datumom „poklopila“ s početkom predizborne kampanje ( a gdje se „fešta“, tu su, svakako i birači), možda nikada nećemo saznati. Ipak, kako je svaka reklama dobra reklama,  i ova je u grad, uz stranačke čelnike dviju vodećih političkih opcija, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, u pratnji kandidata liste SDP-a i HDZ-a za 5.izbornu jedinicu, dovela i gotovo sve relevantne televizijske kuće, a to je ono što je organizatorima i čelništvu grada, na kraju krajeva, jedino važno.

Želeći izbjeći predizbornu komponentu, ali i potvrditi se kao pravi domaćin, sve Novogradiščane, njihove goste, predstavnike obrtnika, proizvođača, vlasnike obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava, a, na kraju krajeva i političare, svjestan značaja kvalitetne promocije, s dobrodošlicom je pozdravio prvi čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić, ponosan što je aktualna gradska uprava, priču dugu 21.godinu, kako je rekao, podigla za nijansu napravivši iskorak najprije u smjeru kvalitete izvođača, a potom i ponuđenih sadržaja. Samo je tako, smatra gradonačelnik Grgić, spajajući i čuvajući tradiciju, ali i kombinirajući je sa suvremenošću moguće od središnje gradske manifestacije stvoriti istinski prepoznatljiv brend, ali i gradu vratiti pomalo izgubljenu urbanost. Nastojat će to i sadržaji koji će tek uslijediti, poput spektakla „Lijepom našom“, potom skorašnjeg gostovanja glazbenika Jazz kluba sa Sorbone, ali i revitalizacije prostora nekada kultne Ljetne pozornice koja, iako s blagom skepsom i rezervom nekih novih klinaca, prema ideji prvog čovjeka grada i njegove ekipe, polako, ali i sigurno, postaje središnje mjesto okupljanja predstavnika Y generacije, ali i nostalgičara koji su prije 30-ak godina na tom prostoru odrastali.

NN

Krajnji je cilj gradu vratiti njegovu nekadašnju živost i vitalnost, a ako će tome pridonijeti i slučajni ili namjerni posjet političara,i to, smatra gradonačelnik Grgić, svakako valja pozdraviti. Kao Novogradiščanin, svjestan važnosti jake društvene, ali i kulturne komponente za razvoj grada, središnjoj večeri glavne gradske manifestacije nazočio je i donedavni gradonačelnik Nove Gradiške, Željko Bigović, zadovoljan što se tradicija nastavlja, što novogradišku priču, uz domaćine, prepoznaju i Brođani i Požežani i Novljani, ali i osobno ponosan što je u vrijeme njegovog 2, 5 godišnjeg mandata NG glazbeno ljeto po prvi puta postalo dostupno i otvoreno svima-i onima koji su si mogli priuštiti dotadašnju cijenu ulaznica i onima koji to nisu mogli. Iako je kao prva osoba „gradskog turizma“ manifestaciju pod svaku cijenu željela u potpunosti depolitizirati, i direktorica Turističke zajednice grada, Dinka Matijević, svjesna kako u „svakom zlu ima i malo dobra, baš kao i u svakom dobru ima i ponešto negativno“ smatra kako je dolazak vodećih stranačkih čelnika, najvjerojatnijih glavnih oponenata za mjesto budućeg premijera, u pratnji svih relevantnijih televizijskih kuća, itekako dobra reklama za grad.

DSCN5124

Ipak, vrijedi spomenuti, kaže Dinka Matijević, kako Turistička zajednica grada, očekujući podršku, ali i prepoznatost jedinstvene komponente manifestacije ( niti jedna druga slična gradska priča nigdje u Hrvatskoj u par dana posjetiteljima ne nudi tri žanrovski različite glazbene večeri kako to radi Novogradiško glazbeno ljeto) svih dosadašnjih godina, istim tim političarima, predstavlja manifestaciju kao središnji gradski brend, očekujući podršku, koja, je, dosada uvijek izostajala. Hoće li se situacija promijeniti činjenicom da su se u posebnosti novogradiške glazbeno-kulturno-eno-gastronomske priče politički prvaci u Hrvata uvjerili i osobno, tek ćemo vidjeti. U svakom slučaju, lijepo je ovih dana biti Novogradiščanin, ali i dio grada koji živi i diše punim plućima. Osim toga,   svaki uspješan marketinški potez koji nudi mogućnost prodaje turističkih paketa na nacionalnim televizijskim kućama, ali i priliku potencijalnim gostima za otkrivanje kontinenta kao poželjne turističke destinacije, za mali grad poput Nove Gradiške, veliki je plus. Bilo kako bilo, činjenica je kako su ove godine, agresivnije reklame radi ili ne, upravo u vrijeme održavanja Novogradiškog glazbenog ljeta, smještajni kapaciteti središnjeg gradskog  Hotela “Kralj Tomislav“ popunjeniji nego ranijih godina, ali i kako je nekim budućim gostima grada, po prvi puta na pravi način predstavljeno prekrasno seosko imanje braće Arić, „Matin i Anin stan“ u Crnogovcima. Stoga, i direktorica Turističke zajednice, u svojstvu domaćice, u šaljivo-ozbiljnom tonu, zahvaljuje na dolasku i svim stranačkim prvacima, jer, gdje su oni, tu su i kamere svih relevantnijih medija, ali i prilika da se s Novogradiškim glazbenim ljetom upoznaju i svi oni koji za manifestaciju ranije, možda nisu čuli.

Iako su se vodeći ljudi dviju glavnih stranačkih lista 5.izborne jedinice vrlo brzo izgubili svaki na svoju stranu, želeći do kraja „izbrusiti“ predizborne poteze, brojni gosti tamburaške večeri uživali su u nastupima domaćih tamburaških snaga, sastava „Tkanica“, „Lengeri“ i „Satir“, a potom i glavnih zvijezda večeri, „Slavonskih lola“, zaokružujući čitavu priču već tradicionalnim zajedničkim kolom na „gradskoj šahovnici“. Tako se to radi u Slavoniji, kad prkos i ponos probude tanke žice! Nastavak slijedi večeras, u subotu, 20.kolovoza, ovaj puta bez plave i crvene, obojan, isključivo bojama glazbe i sjajnog vokala glavne zvijezde večeri, Tonija Cetinskog.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB      FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn