21. GODIŠNJICA VRO “BLJESAK” U OKUČANIMA – Povijest kao prilika za sjećanje, ali i izgradnju trajnog mira

Datum objave: 30. 4. 2016. | Kategorija: Društvo

blj

OKUČANI –  Svečanost obilježavanja 21.godišnjice „Bljeska“ u organizaciji Općine Okučani i članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Brodsko posavske županije, kao i ranijih godina, počet će jutarnjom budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske, a nastaviti se komemoracijom kod središnjeg križa u parku Hrvatskih vitezova, svečanim postrojem ratnih zastava i drugim prigodnim sadržajima.

1.svibnja 1995.godine u 5 sati i 21 minutu napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio okupiranog teritorija Zapadne Slavonije, iz pravca Novske i Nove Gradiške, počeo je „Bljesak“, vojno redarstvena operacija čiji je cilj bio ulazak u Okučane.Na glavnim pravcima napada bile su 81., 5., 3., i dio 1.gardijske bojne, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojba,a, HRZ-om i postrojbama Specijalne policije. Operacija je to u kojoj su prvi puta korišteni masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva,a tenkovi dopremljeni željeznicom izravno su ulazili u borbu.Munjevitom akcijom u manje od 32 sata oslobođeno je 500 četvornih kilometara teritorija i uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac, te željezničkom prugom.

U „Bljesku“ je sudjelovalo 7 200 pripadnika vojnih i policijskih snaga, oslobađajući Slavoniju poginula su 42 branitelja, a njih 162 je ranjeno. 21 godinu kasnije operacije koja je donijela mir Zapadnoj Slavoniji, s ponosom, dostojanstvom i pijetetom, 1.svibnja 2016.godine, tradicionalnom svečanošću, prisjetit će se Okučanci, ali i cijela Hrvatska. Jer, riječ je o akciji čija snaga, ali vojno strateška komponenta svake godine dobivaju sve više na značaju, ali i čije je obilježavanje usmjereno na izgradnju mira, demokatske vrijednosti, ljudska prava i slobode.

DSCN1048

Svečanost obilježavanja 21.godišnjice „Bljeska“ u organizaciji Općine Okučani i članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Brodsko posavske županije, kao i ranijih godina, počet će jutarnjom budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske, a nastaviti se komemoracijom kod središnjeg križa u parku Hrvatskih vitezova i svečanim postrojem ratnih zastava.

Značaja i snage „Bljeska“ prisjetit će se i sudionici Županijskih sportskih igara hrvatskih branitelja u organizaciji  županijskog UHDDR , sudionici 4.moto defilea ,novogradiški i novljanski maratonci, članovi Old timer kluba „Classic 99“ iz Nove Gradiške, ali i brojni  gosti iz svih dijelova Hrvatske.Dan u kojemu će Okučani, na kratko postati Hrvatska u malom, prilika je da se prisjetimo žrtve svih onih koji su živote dali za domovinu, znanih i neznanih junaka, ali i pilota Rudolfa Perešina čiji je avion srušen tijekom operacije. Sjećanje na VRO“Bljesak“ živo je, prisutno i dokumentirano u spomen sobi koju će, gosti Okučana, uz TT zbor naoružanja, borbene i neborbene opreme, imati priliku i osobno vidjeti. 21.godišnjica „Bljeska“ kao i svih ranijih godina, završit će vojničkim ručkom , glazbenim programom i zajedničkim druženjem.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB    FOTO: plakat/Slavonski.hr (arhiv)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn