20.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE BPŽ – Rebalansom Proračun 20 posto “teži” od predviđenog

Datum objave: 27. 11. 2023. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Usvojenim Prijedlogom Odluke o Izmjenama i dopunama Proračuna Brodsko-posavske županije za 2023. godinu, ukupni su prihodi povećani za 20, a rashodi za 10 posto te sada prihodi iznose 202 milijuna i 112 tisuća eura, a rashodi 191 milijun i 510 tisuća eura.

Pod predsjedavanjem Pere Ćosića u ponedjeljak, 27.studenoga, održana je 20. sjednica Županijske skupštine Brodsko posavske županije kojoj je nazočilo 32 od 37 vijećnika, što je dovoljan broj za rad sjednice. Nakon usvajanja Zapisnika o radu prošle, te Dnevnog reda aktualne sjednice, uslijedio je Aktualni sat-prostor predviđen za vijećnička pitanja iz područja i djelokruga rada županije.

Vijećnike je, između ostaloga, zanimalo zašto je župan zaposlenike BPŽ zakinuo kod obračuna plaća za svibanj i lipanj 2020. godine, odnosno, zašto se plaće nisu obračunavale prema odlukama koje su bile na snazi, je li prvi čovjek Županije donio Odluku o dodjeli sredstava općinama i gradovima za hitnu sanaciju šteta na stambenim objektima nužnima za život, kako se misle isplatiti plaće za siječanj 2024. godine zaposlenicima kojima je bruto umnožak njihovog koeficijenata i osnovice 709 eura, a Uredbom Vlade RH o visini minimalne plaće ona iznosi bruto iznosi 849 eura, hoće li se dodavati ili izjednačavati iznos plaća (Marijić); što je s izgradnjom cesta na području općina Klakar i Ruščica (Klaić), je li Županija upoznata s činjenicom da je Grad Slavonski Brod zajedno s trgovačkim društvom Vodovod.doo. Planirao poslati požurnicu prema Hrvatskim vodama, a vezano uz početak realizacije projekta “Brod 2” uz traženje da požurnicu potpišu načelnici općina koji su uključeni u projekt, da li je župan upoznat s Odlukom suda u Strasbourgu na tužbu Dragana Marića vezano uz Zonu zapad za koju je Vlada RH obećala pokloniti zemljište u Slavonskom Brodu (Rubil); što je s projektom otvaranju ceste Luka Brod-Općina Klakar (Odobašić); što se čini po pitanju modernizacije željeznice na ovom području Republike Hrvatske (Nikšić); postoji li mogućnost uključivanja Županije u rješavanje pitanja oko uspostave kanalizacijske mreže u općinama (Lukačević).

Uz nekolicinu proceduralno-tehničkih pitanja, poput stavljanja mandata u mirovanje i imenovanje zamjenika, županijski su vijećnici do kraja sjednice, predloženim Dnevnim redom, usvojili Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Županije za 2023., Prijedlog Programa o izmjenama Programa javnih potreba i sredstava u području zdravstva i socijalne skrbi, sporta i tehničke kulture, kao i izvješće o radu župana za prvih šest mjeseci aktualne godine. Usvojenim Prijedlogom Odluke o Izmjenama i dopunama Proračuna Brodsko-posavske županije za 2023. godinu, ukupni su prihodi povećani za 20, a rashodi za 10 posto te sada prihodi iznose 202 milijuna i 112 tisuća eura, a rashodi 191 milijun i 510 tisuća eura. “Rekapitulirajući predložena povećanja i smanjenja možemo utvrditi da se najznačajnija proračunska kategorija ‘prihodi poslovanja’ predloženim izmjenama i dopunama povećava za ukupan iznos od 33.230.936,94 eura ili 19,7 posto, te s prethodno planiranih 168.481.682,38 eura doseže razinu od 201.712.619,32 eura”, poručili su iz Županije.

TEKST: S. Tarbuk               FOTO: BPŽ

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn