20. OBLJETNICA POŽEŠKOG OGRANKA PANEUROPSKE UNIJE – Dva desetljeća promicanja europske dimenzije Požege

Datum objave: 11. 10. 2018. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U povodu obilježavanja dvadesete obljetnice osnutka Požeškog ogranka Hrvatske Paneuropske unije danas je u požeškoj Gradskoj vijećnici održana svečana sjednica Predsjedništva Hrvatske paneuropske unije. U sklopu obilježavanja, u galeriji Ciraki otvorena je izložba pod nazivom „Europska dimenzija Požege u djelima likovnih umjetnika“.

Požeški ogranak osnovan je u listopadu 1998. godine na inicijativu akademika Davorina Kempfa, koji je zatim postao i njegov prvi predsjednik. Od samoga osnutka požeški se Ogranak ističe svojim djelovanjem i usko je povezan sa središnjicom Hrvatske Paneuropske unije u Zagrebu. Tako je Požega svrstana među proeuropski orijentirane sredine što je bilo posebno značajno u vrijeme kada se Hrvatska snažno borila za ulazak u Europsku uniju. Djelovanjem Ogranka naglašena je i povijesna pripadnost Požege srednjoeuropskom kulturnom krugu.

Na današnjoj svečanoj sjednici članove požeškog ogranka i uzvanike pozdravio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić. “Ideje, rad i sve ono što promičete u Požegi posljednjih 20 godina pokazalo je Hrvatska i grad Požega pripadaju, a to je Europa u kojoj Hrvati sigurno imaju svoje mjesto. Drago mi je da sam danas vaš domaćin, jer posao još nije završen i još puno toga moramo obaviti. Moramo se još više približiti europskom prostoru i kulturi, europskim okvirima izvan kojih smo predugo bili. Ulaskom Hrvatske u EU imamo priliku pokazati svoju kulturu i tradiciju, sve ono što mi doista jesmo,” rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

“Misija Požeškoga ogranka Paneuropske unije u Požegi aktivno je promicanje i ostvarivanje ideja Temeljne deklaracije Međunarodnog općeg saziva Paneuropske unije na području Požeštine i istočne Hrvatske kao dijelu Europe koji u okviru samostalne hrvatske države teži nadnacionalnom povezivanju europskog prostora u slobodi, pravdi i miru. U skladu s tim naše je paneuropsko djelovanje obilježeno europskim vrednotama, demokratskim načelima, poštovanjem ljudskoga dostojanstva, vladavinom prava, socijalnom pravdom i principima solidarnosti i supsidijarnosti kao temeljnim zajedničkim vrijednostima,” naglasio je predsjednik požeškog ogranka Pavao Bucić.

“U dvadeset godina požeški je ogranak mnogo toga učinio i bio je jedan od naših najvrjednijih i najaktivnijih ogranaka. Požegu je posjećivao i naš međunarodni predsjednik dr. Otto von Habsburg i bio je jako lijepo primljen te je i sam izrazito zavolio Požegu prepoznavši je kao prelijep slavonski, hrvatski, srednjoeuropski, europski grad. Paneuropska unija odigrala je veliku ulogu u trenucima kada je trebalo postići međunarodno priznanje Hrvatske i naša je aktivnost bila vrlo intenzivna te smo bili prisutni u mnogim europskim središtima.Paneuropska unija ima svoga posla i u Požegi i u Hrvatskoj i u Europi,” rekao je akademik Mislav Ježić, predsjednik Hrvatske Paneuropske unije. Uz predsjednika Hrvatske Paneuropske unije Ježića svečanoj sjednici nazočili su prvi predsjednik požeškog ogranka akademik Davorin Kempf, glavni tajnik međunarodne Paneuropske unije Pavo Barišić, tajnik Hrvatske Paneuropske unije Mislav Barišić te glavni tajnik osječkog ogranka Paneuropske unije Pavo Murić.

U sklopu obilježavanja visoke obljetnice, u galeriji Ciraki otvorena je izložba pod nazivom „Europska dimenzija Požege u djelima likovnih umjetnika“ koja obuhvaća likovna djela koja se bave Požegom i njezinom europskom dimenzijom.Uz grafičku mapu “Požega” akademskog slikara i grafičara Josipa Zankija, te nekoliko starijih grafika nepoznatih autora, svoja su djela na izložbi predstavile požeške umjetnice, akademska slikarica Anita Grbavac Jakobović, akademska kiparica Tatjana Kostanjević te Snježana Mekić – Delić.

“Ovom izložbom obuhvaćen je samo mali dio likovnih djela koja se bave Požegom i njezinom europskom dimenzijom, no ipak je vrlo dobra ilustracija o tome kolika i kakva inspiracija Požega može biti likovnim umjetnicima. Likovnost Požege i njene okolice ogleda se naime u nekoliko razina – ljepota panoramskih pogleda te visoka estetska vrijednost i monumentalnost pojedinih građevina, toplina i humanost urbanističkih rješenja te ljepota detalja. Ta likovnost privlačila je i još uvijek privlači likovne umjetnike, potiče ih i inspirira, ali i daje nesumnjivi legitimitet europskoj dimenziji Požege,” naglasio je autor izložbe Pavao Bucić. Izložbu je otvorio zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha, a bit će otvorena idućih desetak dana.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn