20.GODIŠNJICA VRA „BLJESAK“ U OKUČANIMA- Predsjednica i premijer zajedno, dostojanstveno i s pijetetom

Datum objave: 01. 5. 2015. | Kategorija: Društvo

NNN

OKUČANI – Žrtvi hrvatskih branitelja, ali i snazi i veličini vojno redarstvene akcije „Bljesak“ kojom je u samo 32 sata oslobođeno područje Zapadne Slavonije, s dostojanstvom i pijetetom, poklonila se danas, 20.godina kasnije, čitava Hrvatska. Svečanoj središnjoj proslavi 20.godišnjice akcije „Bljesak“ u Okučanima su nazočili predsjednica Republike, Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog Sabora, Josip Leko, te predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Uz predsjednicu i premijera, u izaslanstvu Sabora bili su njegov potpredsjednik Tomislav Čuljak te zastupnici Jadranka Kosor, Ivo Jelušić, Zdravko Ronko, Franjo Lucić i Melita Mulić, dok su Vladu, uz premijera, predstavljali  ministri Ranko Ostojić, Tihomir Jakovina, Siniša Varga i zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ.“Bljesku“ su se poklonili i organizatori braniteljskih provjeda, Josip Klem i Đuro Glogoški.Svečano obilježavanje pobjedničke operacije počelo je budnicom u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH ulicama Okučana, te mimohodom svečanog postroja, čiji je početak najavilo preletanje dva zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Na današnji datum, prije točno 20 godina, u 5.30 počela je jedna od najslavnijih bitaka Domovinskog rata – Vojno-redarstvena operacija Bljesak. U munjevitoj i izvrsno isplaniranoj operaciji sinkronizirano su na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog područja nastupile kombinirane snage Hrvatske vojske i policije.Za manje od 32 sata oslobođeno je 500 četvornih kilometara privremeno okupiranog hrvatskog državnog teritorija. Život na Oltar domovine položila su 42 branitelja, a njih 162 je ranjeno. Ukupno je u operaciji sudjelovalo 7.200 branitelja – iz četiri profesionalne brigade HV-a, Specijalne policije RH te niza pričuvnih i domobranskih postrojbi.

N

Brojki kojima trebamo zahvaliti za život u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj prisjetio se danas, u svojoj izjavi i predsjednik Sabora, Josip Leko , rekavši „kako bi se današnjeg dana trebali prisjećati s dostojanstvom i porukama koje vrijede trajno.“  Značaja „Bljeska“ kao dana u kojem se domovina „stvarala srcem,ljubavlju i osobnom hrabrošću“, kako je rekao, prisjetio se i saborski zastupnik Zdravko Ronko, pohvalivši i međusobnu suradnju slavonskih županija čiji su se čelni ljudi, žrtvi branitelja poklonili u zajedničkom izaslanstvu. “Ugodno je bilo danas biti i župan županije koja je na jednom mjestu okupila predstavnike najvišeg državnog vrha, ali i one bez kojih ne bi bilo slobodne domovine, roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata“, izjavio je Danijel Marušić, župan Brodsko posavski, posebno pozdravljajući prijatelje, kolege župana Sisačko moslavačkog i Požeško slavonskog, ljude s kojima smo, rekao je župan “dijelili iste nedaće u ratu, ali ih dijelimo i danas. Ipak, možemo biti ponosni što smo od dana „Bljeska“ do danas prošli dug i mukotrpan put da bi Slavonija, kroz međusobno osnaživanje, razvojne projekte i europske fondove mogla uspostaviti temelje za istinski prepoznatljivu regiju“. Domaćin svečane 20.godišnjice akcije „Bljesak“, čelni čovjek općine Okučani, Aca Vidaković današnji dan doživljava kao „rođendan Okučana, ali i Stare Gradiške i Gornjih Bogićevaca, dan na koji trebamo biti ponosni, dostojanstveni i sretni. Ponosni i zbog činjenice što nam je u goste stigla i predsjednica Republike. Sve to daje nam nadu u bolju budućnost. Ipak,koliko god mi napravili puno, mogli smo i puno više, da je bilo volje i više podrške iz ministarstava. “, rekao je načelnik Vidaković. Uz Okučane, „Bljeska“ se prisjećaju i u Pakracu čiji je gradonačelnik nazočio svečanoj 20.godišnjici. “U svakom slučaju, ovo je skup dostojanstva i pijeteta, a ne politički skup, što najbolje dokazuje  zajednički dolazak i premijera i predsjednice“,rekao je domaćin, načelnik Općine Okučani, Aca Vidaković.

Nakon mise, u svečanom programu obilježavanja 20.godišnjice Vojno redarstvene akcije „Bljesak“ uslijedile su Županijske sportske igre hrvatskih branitelja, doček maratonaca”Hrvatskog sokola” s relacije Nova Kapela – Batrina i Novska,  te motoristia-sudionika 3. motodefilea “Bljesak”.Gosti Okučana tijekom cijeloga dana mogu  posjetititi i Spomen-sobu vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojba Oružanih snaga RH , te se upoznati sa studijskim programima Hrvatskoga vojnog učilišta.Počasna zaštitna bojna tijekom dana će izvoditi ceremonijalne radnje, Pukovnija Vojne policije pokaznu vježbu “Poslušnost sa psima”, Zapovjedništvo specijalnih snaga “Borilačke vještine”. U zabavnom, večernjem programu  nastupit će klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”, i tamburaški sastav“ Slavonske lole“.

TEKST: Simonida Tarbuk    FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn