2. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA ČAGLIN – Odluke donesene jednoglasno, a raspravu izazvalo ukidanje pripravnosti liječnika na čaglinskom području

Datum objave: 17. 9. 2017. | Kategorija: Društvo

nc

ČAGLIN – Vijećnici Općinskog vijeća Čaglin na nedavno održanoj drugoj sjednici u novom sazivu, odlučivali su o 16 točaka dnevnog reda. Svi prijedlozi jednoglasno su prihvaćeni, a najviše rasprave, pa i ogorčenja izazvala je tema vezana uz ukidanje pripravnosti liječnika na području općine Čaglin.

Složno čaglinsko Općinskog vijeće pohvala je ponajprije načelniku Daliboru Bardaču koji je opravdao povjerenje birača, ali i visokom razinom odgovornosti očito zaslužio i poštovanje oporbe. Bez gotovo ikakvih rasprava jednoglasno je prihvaćeno polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna kao i izvješće o radu načelnika općine. Vijećnici su usvojili i 2. rebalans proračuna, koji je povećan za 420 tisuća kuna, u kojem su izvršene i preraspodjele određenih stavki što je uza predsjednika Općinskog vijeća pojasnio i načelnik Bardač s napomenom kako se povećanje odnosi na dobivena namjenska sredstva za uređenje Dječjeg vrtića. Govoreći o izvršenju proračuna općinski vijećnik Željko Jakopović naglasio je kako je vrlo zadovoljan izvješćem u kojem se dobro vidi financijska stabilnost općine koja nema nikakvih dugovanja.

IMG_4651

Najveća rasprava bila je oko ukidanja pripravnosti liječnika na području općine Čaglin koja je ukinuta “potezom pera”, kako je rečeno, jer je osnovan medicinski TIM 2 bez liječnika sa sjedištem u Pleternici.Problem je vijećnicima predstavljen uz veliku dozu ogorčenja i načelnika općine Dalibora Bardača i općinskog vijećnika Željka Jakopovića, ujedno i zamjenika požeško-slavonskog župana.Unatoč njihovom trudu, pripravnost liječnika koji je bio zadužen za zdravstvenu brigu u hitnim slučajevima izvan radnog vremena u ambulantama, nije se vratila. Kako se s nadležnima u Zavodu za hitnu medicinu i Ministarstvu zdravstva nije uspjelo doći do dogovora odlučeno je da će se, zbog osiguranja kvalitetne i sigurne zdravstvene zaštite, iz općinskog proračuna izdvajati financijska sredstva za plaćanje liječnika koji će biti u pripravnost. Riječ je o liječniku u mirovini dr. Ilešu Juhasu koji ima valjanu liječničku licencu i mogućnost da obavlja te poslove. Jedinstven je to slučaj u Hrvatskoj, ustvrdili su ogorčeni čaglinski vijećnici, gdje jedna jedinica lokalne samouprave u uređenoj državi primorana iz svog proračuna plaćati liječnika koji će biti u pripravnosti.

IMG_4640

Na prijedlog predsjednika Općinskog vijeća izabrani su i jednoglasno potvrđeni članovi radnih tijela i povjerenstava u kojima su uz članove iz vladajuće koalicije imenovani i članovi iz oporbe. Izabrani su članovi za povjerenstva za općinsko zemljište, općinske stanove, elementarne nepogode, stipendiranje, popis birača te članovi Socijalnog vijeća. Jednoglasnom odlukom prihvaćen je i prijedlog o subvenciji troškova i stanovanja učenicima-srednjoškolcima. Iz proračuna će se izdvajati mjesečno za sve srednjoškolce 200 kuna koji će taj iznos primati tijekom trajanja škole što je ukupni izdatak iz proračuna 150 tisuća kuna na razini godine. Na sjednici je bilo naglašeno i kako se razmatralo i sufinanciranje kupovine udžbenika što će se pokušati uvrstiti u proračunu za narednu godinu. Vezano uz Dječji vrtić, radovi su u tijeku, a načelnik općine je od vijećnika dobio suglasnost da može potpisati Ugovore o izvođenju daljnjih radova sukladno dobivenim sredstvima iz Ministarstva graditeljstva za tu namjenu.

TEKST: S. P./ D.K.         FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn