2.KAZLADO U POŽEGI – Zijad Gračić: Tko god je danas i sutra u kazalištu, pobjednik je!

Datum objave: 21. 4. 2016. | Kategorija: Kultura

1

POŽEGA – U Gradskom kazalištu Požega danas je svečano otvoren 2. Festival dramskih skupina osnovnih i srednjih škola “KaZlaDo”. U dva festivalska dana svoje kazališne uratke predstavit će 140 sudionika iz 11  osnovnih i  srednjih škola Požeško-slavonske županije.
 
Festival “KaZlaDo” pokrenuli su požeški kazalištarci kako bi pružili priliku mladim zaljubljenicima u kazališnu umjetnost da svoje umijeće, osim u školskim prostorima, pokažu i na pravoj kazališnoj sceni. Već prve godine Festival je pokazao kako je ta ideja pronašla plodno tlo. Na krilima prošlogodišnjeg uspjeha nastavlja se i ove godine, jer kazališna čarolija nezamisliva je bez dobre predstave ali i bez dobre publike.

KaZlaDo je dobro polazište i za jedno i za drugo, jer uz mogućnost prezentacije, mladi sudionici i njihovi mentori dobit će i stručne savjete te podršku vrhunskih profesionalaca koji čine stručno povjerenstvo za odabir najbolje predstave, ali ujedno su i predavači na kreativnim radionicama. Ove godine to su  poznati glumac Zijad Gračić, redatelj Tomislav Pavković, profesorice s Umjetničke akademije u Osijeku Tamara Kučinović i naša Požežanka glumica Marijana Matoković. Poznati glumac Zijad Gračić oduševljen je koncepcijom festivala za koji kako kaže, vjeruje da će u ova dva dana još više približiti prisutnu mladost kazalištu.

nn

“Na ovaj način se odgajaju i budući glumci, i kvalitetna kazališna publika ali na koncu i kvalitetni ljudi za naše društvo. To je od izuzetne vrijednosti, jedna odgovorna prva zadaća. Mene je moj profesionalni život odveo i u pedagogiju pa imam deset godina iskustva rada na akademiji i kažem, ovo je jedna izuzetno vrijedna i korisna stvar. Po meni, kako ja to doživljavam, a bio sam u nekoliko navrata članom povejrenstava i u Zagrebu, iz uvjerenja govorim – po meni tko god je danas i sutra  ovdje blizu kazališta pobjednik. Ovo su sadržaji vezani za kulturu, to je nadgradnja,  to je prava vrijednost,” rekao je Gračić.

Festival je podijeljen na dva dana kroz koja će se predstaviti redom – OŠ Antuna Kanižlića Požega, OŠ Dobriša Cesarić Požega, OŠ Julija Kempfa Požega, OŠ Mladost Jakšić, Katolička gimnazija Požega, OŠ Fra Kaje Adžića Pleternica, OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo, OŠ Stjepan Radić Čaglin, Obrtnička škola Požega, , Gimnazija Požega, te Društvo Naša djeca Pleternica. Festival je prigodnim riječima otvorio zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha. Svečano zatvaranje festivala s proglašenjem najpredstave i podjelom zahvalnica održat će se sutra.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn