2.JAKŠIĆKA FIŠIJADA – Najbolji fiš skuhali dečki ŠRU Veličanka

Datum objave: 08. 9. 2017. | Kategorija: Susreti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

JAKŠIĆ – Znajući kako su dobra organizacija, domaćinstvo i topla neslužbena atmosfera, njihove komparativne prednosti, uoči tradicionalne folklorne priče “Pjesmom u jesen“,  članovi ŠRD „Slavonac“ iz Jakšića, po drugi su puta organizirali Fišijadu. Najbolji fiš ove su godine skuhali ekipa ŠRU Veličanka predvođena Vjekoslavom Bajićem.

Jer, iako će se, vjerujući kako nema ptice do prasice, uvijek radije odlučiti za nešto konkretno, mesno i Slavonci znaju uživati u ribi, ali je i pripremati. Pokazali su to i sudionici 2. Jakšićke fišijade, okupljeni u 16 ekipa – domaći, ali i gostujući amaterski gastro znalci pristigli iz Požege, Velike, Svetinje i Nove Gradiške. Natjecanje u kuhanju fiš paprikaša u organizaciji mjesnog ŠRD-a „SLAVONAC“, organizirano po drugi puta, uvod je u tradicionalnu folklornu manifestaciju „Pjesmom u jesen“. Osim toga, riječ je i o priči koja polako postaje tradicija, jer, kako u ime suorganizatora, HKUD-a „Slavonija“ kaže predsjednik Dario Pažin „ Jakšićka fišijada nudi sve ono dobro što nudi i Slavonija – iće i piće, drage ljude, pjesmu i tamburicu“. „Upravo je druženje, uz razmjenu pokoje ribičke priče i kuharskog recepta, cilj Fišijade.Osim toga, potvrdilo se to već lani, dobar je to uvod u tradicionalnu smotru folklora, ali i prilika da se Jakšićani još jednom potvrde kao dokazano dobri domaćini“, rekao je u ime organizatora, predsjednik ŠRD-a „SLAVONAC“, Mario Pus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I mada je važnije bilo natjecati se nego li pobijediti, one koji su došli ukrstiti kuhače valjalo je nagraditi. Prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda treće mjesto je osvojila gostujuća ekipa JVP Nova Gradiška, drugo ŠRU Veličanka Trenkovo, predvođena Davorom Šolićem, a prvo –još jednom ŠRU Veličanka, ovaj puta druga ekipa, predvođena Vjekoslavom Bajićem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Međusobnu suradnju udruga i pojedinaca na dobrobit mještana i Općine, kao glavni cilj, ali i najveću vrijednost Fišijade, ističe i načelnik Općine Jakšić, Ivica Kovačević.  „Prilika je to da se pokaže i mještanima i susjedima što udruge rade, i podijeli s prijateljima. Važno je sudjelovati, a netko mora pobijediti. Drago mi je da nas se ovoliko okupilo, vjerujem da će tako biti i naredna dva dana“, istaknuo je načelnik . Ugodnu i neposrednu atmosferu manifestacije i gostoprimstvo domaćina prepoznao je i dolaskom na Jakšićku fišijadu pozdravio, i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn