2.FESTIVAL SLANINE I VINA „SLANVIN“ U KAPTOLU I DODIJELA PRIZNANJA 10. MEĐUNARODNOG OCJENJIVANJA VINA – Najbolju „slaninsku ružu“ ispekla ekipa NK Kaptol veterani

Datum objave: 21. 5. 2017. | Kategorija: Susreti

n

KAPTOL – Tjednik KRONIKA požeško-slavonska u suradnji s Udrugom vinogradara i vinara Vinokap iz Kaptola organizirao je još jednu u nizu gastro-etno manifestaciju na prostoru Požeštine. Održan je 2. „Festival slanine i vina Slanvin“, natjecanje majstora u pečenju slanine na koje se odazvalo ukupno 25 ekipa sa šireg područja Slavonije iz susjedne Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije. Vrsne majstore a prije svega ljubitelji ove odlične slavonske suhomesnate delicije, slavonske slanine, privuklo je ovo interesantno natjecanje, u kojemu su natjecatelji od table slanine trebali pripremit najljepšu i najukusnije „slaninsku ružu“.

“Cilj ove gastro manifestacije je okupiti sve ljubitelje slanine, ove cijenjene suhomesnate delicije koja je jedno vrijeme bila potisnuta iz prehrane, a sada se sve više vraća. Festival je okupio ponajbolje majstore u pečenju slanine na otvorenoj vatri na štapu, poznate „slaninske ruže“. Uz majstore sa šireg područja Slavonije, svim posjetiteljima, kojih je ove godine bilo zaista puno, na izbor su imali kušanje ali i sudjelovanje u ocjenjivanju ponajboljih vina, sa 10. međunarodnog ocjenjivanja kvalitete vina Vinokap 2017.,” naglasio je ispred organizatora Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska napominjući da su se prošle godine natjecale 23 ekipe.

nn

Svoju podršku natjecanju dao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.” Županija će uvijek podržati ovakve gastro i etno manifestacije koje slave našu baštinu, našu autohtonu hranu, proizvode naših OPG-a. Moramo pokazati što sve imamo, koju kvalitetu proizvoda imamo i to sve ponuditi tržištu kroz turističke pakete, dovesti goste i ponuditi im svoje proizvode ovdje kod nas na kućnom pragu,” naglasio je  župan Tomašević, koji je obišao sve ekipe koje su pekle slaninsku ružu, ali i „Slanvin vašar“ na kojemu su svoje proizvode ponudili proizvođači  iz tri slavonske županije,od suhomesnatih proizvoda, sireva, meda, suhog voća, pekmeza, kolača, do suvenira, zlatoveza, rubine, proizvoda od drveta, nakita, do antikviteta.

Stručni ocjenjivački sud i ove je godine imao težak zadatak. Brončanu plaketu osvojili su lovci, Lovačkog društva „Vepar“ iz Kaptola, srebrnu plaketu ekipa DVD Kaptol, a zlatnu plaketu osvojila je brojna ekipa NK Kaptol – veterani. Najfotogeničniju slaninsku ružu pripremila je Katica Martinaš iz Drage.

Organizatori su pripremili za ekipe i potrebnu slaninu, štap i vatru, kruh za degustaciju, pa je trebalo samo dosta dobre volje i strpljivosti, no pripremljeno je i dosta vinske kapljice, ponajboljih vina, njih 158 vrsta koja su sudjelovala na 10. Međunarodnom natjecanju Vinokap. Svi ponosni vlasnici su dobili zaslužene plakete, vinarija Ivice Peraka uz zlatne plakete i titulu šampiona natjecanja, a svi posjetitelji su se mogli staviti u ulogu kušatelja, sommeliera i ocjenjivača, te sami ocijeniti vina.
Festival slanine i vina, 2. „Slanvin“ održan je pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, općine Kaptol i grada Pleternice, a plakete najboljima uručili su načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, predsjednik ocjenjivačke komisije Vjenceslav Hruška, glavni urednik tjednika Kronika Vladimir Protić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Uz odličnu svirku TS Paori nakon proglašenja pobjednika ispred pozornice sudionici su se uhvatili u slavonsko kolo. Dugi bećarac u kolu odveo je manifestaciju u večernje sate.

TEKST: S. P./AGM Kruna       FOTO: AGM Kruna

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn