19. GODIŠNJA PRODUKCIJA – UO Plesna radionica Ilijane Lončar vas poziva na “Plesni kreatorij 2”

Datum objave: 10. 6. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – UO Plesna radionica Ilijane Lončar izvest će u Gradskom kazalištu Požega svoju 19. godišnju produkciju “Plesni kreatorij 2” koja je tradicionalni godišnji sukus rada svih Ilijaninih plesača. U 11 koreografija predstavit će se 125 plesača u dobi od 3 do 16 godina, a plesat će u tri termina – premijera je 15. lipnja u 11,00 sati, a reprizne izvedbe 16. lipnja u 11,00 i 18,00 sati.

Svi koji prate predani umjetnički i pedagoški rad Ilijane Lončar već znaju kako ih ovaj vikend očekuje prava plesna poslastica. U skladu s principom umjetničkog izražavanja koji njeguje Ilijana, mladi plesači, predstavit će koreografije u čijem su kreativnom procesu i autorskom radu i sami sudjelovali. “Unutar tih 11 koreografija nalazi se devet grupnih i dvije specifične. Po prvi puta plešu sestre – imamo tri sestre Šubara Franka, Zara i Petra koje plešu svoje malo autorsko djelo mentorirano od moje strane, te sestre Marija i Lucija Fahr koje će otplesati svoju koreografiju, koju su radile u svojoj dnevnoj sobi, nešto što nastaje u “kućnoj radinosti” a potom se u našoj dvorani razvija do pravog scenskog nastupa,” pojasnila je Ilijana Lončar.

Većina koreografija već je pretpremijerno izvedena na kazališnim pozornicama diljem Hrvatske, dodaje Ilijana. “S tim koreografijama već smo posjetili Gradsko kazalište Trešnja u Zagrebu na Reviji klasičnog baleta i suvremenog plesa “Dani Silvije Hercigonje”, bili smo na 10. Danima plesa u POU Samobor, a prije dva dana vratili smo se iz Šibenika gdje smo nastupili u sklopu programa “Sjene i gosti”. Dvije koreografije najstarijih plesnih grupa izveli smo u Centru za kulturu Čakovec.Očekuje nas još 13. lipnja gostovanje u Kazališno-koncertnoj dvorani Kristalna kocka vedrine u Sisku i u HNK u Varaždinu. Posebno smo sretni i zadovoljni kada nas zovu u kazališne prostore, jer njegujemo svojih koreografija i plesnih uradaka upravo u takvim prostorima koji su kazališni, centri za kulturu ili pučka otvorena učilišta,” rekla je Ilijana.

I ove godine UO Plesna radionica Ilijane Lončar sudjelovat će na devetom izdanju Šibenskog plesnog festivala koji će se, na četiri pozornice, odvijati od 22. do 27. srpnja, a požeški plesači predstavit će svoj rad i grad polusatnim programom koji će biti kombinacija “Plesnog kreatorija 1” i “Plesnog kreatorija 2”. “Idemo s najviše plesača do sada , ukupno 19 plesača i nadamo se potpori Grada Požege da financijski ostvarimo to zahtjevno gostovanje koje ima i umjetničku i edukativnu dimenziju. Jer, to nije samo plesanje na pozornici Trga Republike Hrvatske ispred Katedrale sv. Jakova, to je svojevrsni plesni kamp gdje će djeca pohađati tri radionice suvremenog plesa i jazz-a nastale u međunarodnoj produkciji, a bit će prisutni pedagozi iz SAD-a, Kine i Poljske.

Uz godišnju produkciju i putovanja, Umjetničku organizaciju očekuje i završetak projekta “Svi na plesnu predstavu” s posljednje dvije predstave koje se održavaju ovaj tjedan – 10. lipnja predstava “Gdje su nestale čarapice” doživljajno kazalište za bebe Gradskog kazališta lutaka Rijeka koja je okupila 40 beba i djece do tri godine s roditeljima, te predstava “Djevojke u ljetnim haljinama volim” Studia za suvremeni ples, koja će se održati 15. lipnja u 20,00 sati i označiti završetak projekta “Svi na plesnu predstavu kojeg podupire Ministarstvo kulture. Predstava je nastala prema kultnom spotu “Moja prva ljubav” grupe Haustor, a ulaz je slobodan. Riječ je o predstavi koja je pokupila sve najbolje kritike, a svojevrstan je uvod u slavljeničku obljetnicu rada Umjetničke organizacije Plesne radionice Ilijane Lončar kojoj će biti posvećena cijela sljedeća plesna sezona.

Drago mi je da projekt “Svi na plesnu predstavu” polako, ali sigurno doista uspijeva ostvariti sve svoje ciljeve, a osnovni cilj tog projekta je decentralizacija plesne scene i razvoj nove publike te edukacija i senzibiliziranje javnosti na profesionalnu plesnu umjetnosti. U ovoj sezoni rezultat je doista odličan – realizirano je pet naslova u devet izvedbi, sve uz potporu resornog ministarstva. Hvala publici koja je pratila predstave jer projekt “Svi na plesnu predstavu”njeguje koncepciju koja je namijenjena svim generacijama – od beba, djece, osnovnih i srednjih škola do šire javnosti i na to smo iznimno ponosni,” rekla je Ilijana. Podržite stoga svojim dolaskom Ilijanu i njene plesače i u “Plesnom kreatoriju”. Ulaznica još ima, možete ih kupiti po cijeni od 15 kuna na blagajni kazališta sat vremena prije svake izvedbe ili rezervirati na broj 098 884 057.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn