18. POŽEŠKI PLESOKAZ VAS OČEKUJE – Ovog vikenda Požega će biti plesno središte Hrvatske i regije

Datum objave: 25. 2. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Požege i Požeško-slavonske županije, kao i TZ Grada Požege i TZ Požeško-slavonske županije, Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar pripremila je 18. izdanje Požeškog plesokaza. Požeški plesokaz održat će se od 1. do 3. ožujka s početkom u 19,00 sati u Gradskom kazalištu Požega, a u programu sudjeluje preko 500 plesača iz 29 gradova  iz pet europskih zemalja, najavila je Ilijana Lončar na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Kultni Plesokaz u organizaciji UO Plesna radionica Ilijane Lončar ove godine zakoračio je u punoljetnost, a svoju punu zrelost i snagu pokazat će u tri festivalske večeri. Naime, Požeški Plesokaz u trodnevnom izdanju prvi se puta predstavio prošle godine i to zbog velikog broja sudionika. Ove godine, broj sudionika je i veći, a neospornu kvalitetu Plesokaza potvrđuje i ovogodišnji veliki interes umjetničkih plesnih škola i akademija kojima je posvećena prva festivalska večer.

“Naš Plesokaz slavi 18 godina i u čast njegovo rođendana okupili smo se ovdje u Gradskoj vijećnici jer Ilijana i ovaj plesni festival postavili su Požegu na plesnu kartu Hrvatske ali i šire. U našoj turističkoj ponudi želimo objediniti sve ono vrijedno što ovaj grad ima, a ples je svakako pri samom vrhu. Ovog vikenda svi turistički kapaciteti grada su popunjeni, a dolazak tako velikog broja festivalskih sudionika i njihove pratnje potvrđuje kako su ovdje zadovoljni, pa je ovo svakako jedan od načina na koji možemo promovirati ne samo naš grad već i ples kao jedinstveni umjetnički izričaj. A upravo Ilijana to izvrsno radi i veliko je zadovoljstvo i čast s njom surađivati,” naglasio je gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Na Plesokazu će tako ove godine nastupiti preko 500 plesača iz 48 plesnih grupa, studija i škola iz 29 gradova Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Srbije i BiH. Iz Hrvatske dolaze plesači iz Zagreba, Osijeka, Varaždina, Kutine, Karlovca, Solina, Svete Nedjelje, Pule, Čakovca, Poreča, Šibenika, rijeke, Blog manastira, Siska, Splita, Samobora, Zadra, Velike Gorice, Virovitice, Đakova, Pleternice, Pakraca, Lipika i Požege. Iz BiH dolaze gosti iz Gradiške, iz Slovenije dolaze plesači iz Celja i Ljubljane, iz Makedonije plesači iz Kumanova te plesači iz češkog Jaroměřa, najavila je Ilijana.

“Kada sam osnivala Plesni festival Plesokaz on je upravo bio namijenjen građanima Požege i doista kroz ovih 18 godina ta plesna publika koja je sve zahtjevnija povećava se i sve je više odaziva na programe Plesokaza. I ove godine imamo tri tematske večeri, a dodana vrijednost u odnosu na prošlu godinu jer je prvi dan posvećen obrazovnoj plesnoj vertikali Hrvatske. Na to sam posebno ponosna jer mislim da publika treba biti educirana u pogledu kako je ples i profesija, a za takvu profesiju treba završiti i škole. Tako ćemo 1. ožujka u 19,00 sati na Večeri umjetničkih plesnih škola i akademija vidjeti deset škola među kojima i Akademija dramske umjetnosti, Plesni odsjek i posebno sam sretna zbog toga. Drugi dan, 2. ožujka posvećen je Večeri suvremenog plesa i klasičnog baleta, a 3. ožujka na programu je Večer show, jazz, hip hop, break i step plesa, jedna od najpopularniji večeri na koju Požežani najradije dolaze,” rekla je Ilijana.

Već tradicionalno, za sve goste Plesokaza pripremljen je dodatni program – u jutarnjim satima svi se okupljaju u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc na plesnim radionicama “Happy to met”. “Ove godine pozvali smo tri vrsna plesna pedagoga jer Plesokaz svojim gostima želi pružiti i visoku edukativnu razinu. Prvi dan radionicu suvremenog plesa vodit će Aleksandra Mišić, drugi dan radionicu vodi Larisa Lipovac Navojec, a nedjeljna jutarnja radionica rezervirana je za Commercial workshop koju će voditi Brazilac Diego Siqueira. Nakon sva tri festivalska programa u prostoru Kavane Teatro bit će veliki Plesokaz Disco party by DJ Topa,” najavila je Ilijana. Uz radionice pripremljen je i program dobrodošlice u Gradskom kazalištu, a riječ je o plesnoj predstavi “Tanka linija” koju izvode studenti Akademije dramske umjetnosti “Tanka linija” autorice Aleksandre Janeve Imfeld, koja će za goste biti izvedena 1. ožujka. Drugi i treći dan za goste će biti izvedena plesna predstava Liberdancea i Zagrebačkog plesnog centrom pod nazivom “Personas” autorice Aleksandre Mišić. Predstava je ostvarena uz pomoć Ministarstva kulture, a uz projekt “Svi na plesnu predstavu” kojeg UO Plesna radionica Ilijane Lončar provodi već dugi niz godina.

Novost je da će za 18. rođendan Plesokaz dobiti i snimanje promo spota koji će izraditi Alen Kosić Koc i sadržavat će cijeli festivalski program, a ove godine bit će u hodniku Kazališta postavljen i foto-point gdje će i publika i gosti moći snimiti fotografije uz mobilnu maskotu Plesokaza koju je izradio Marijan Grbac.

U tri festivalska dana popunjeni su i svi požeški smještajni kapaciteti što dokazuje da je Plesokaz kao jedinstvena manifestacija kroz proteklih 17 godina postao važan dio kulturne i turističke ponude ne samo grada i županije već i cijele Slavonije, a prepoznatljiv je i diljem Hrvatske. S projektom obilježavanja Međunarodnog dana plesa i projektom Svi na plesnu predstavu, Požeški plesokaz je svojim kontinuiranim sve kvalitetnijim programima opravdao svoje postojanje i svoj značaj te će Požega, zahvaljujući UO Plesna radionica Ilijane Lončar, ovog vikend ponovo biti plesno središte ne samo Hrvatske već i cijele regije. Ulaznice rezervirajte OVDJE.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn