18. GODIŠNJA PRODUKCIJA – UO Plesna radionica Ilijane Lončar vas poziva – Pleši, voli, živi!

Datum objave: 14. 6. 2018. | Kategorija: Kultura

plqkat nas

POŽEGA – UO Plesna radionica Ilijane Lončar izvest će u Gradskom kazalištu Požega 16. i 17. lipnja svoju 18. godišnju produkciju koja je tradicionalni godišnji sukus rada svih Ilijaninih plesača. U 12 novih koreografija predstavit će se 140 plesača, plesat će u tri termina – premijera je 16. lipnja u 11,00 sati, a reprizne izvedbe su 17. lipnja u 11,00 i 18,00 sati. Program je na konferenciji za novinare najavila voditeljica Plesne radionice Ilijana Lončar.

“Program godišnje produkcije satkan je od 12 ovih koreografija različitih tematika primjerenih uzrastu i to volim naglasiti, jer pedagoški rad s djecom, bio u vrtićima ili obrazovnim ustanovama, važan je čimbenik u odgoju i kreativnom razvoju. Vidjet ćemo koreografije različitih tematika, pozdravit ćemo Pariz, ući ćemo u veliko plavetnilo na pragu ljeta, a vidjet ćemo i novi solo sedmogodišnje djevojčice Ive Marjanović koju pripremam za natjecanja Mia Čorak Slavenska u Zagrebu. Stariji plesači otplesat će koreografiju o pustinjskoj noći i koreografiju nazvanu “2/3/5″. Dio programa koji će vidjeti požeška publika već je pretpremijerno otplesan na raznim scenama – u Zagrebu, Čakovcu i Đakovu. Naime, bili smo na raznim gostovanjima tijekom travnja, svibnja pa i lipnja – iza nas su gostovanja u Kutjevu, Zagrebu, Đakovu, Zadru, Šibeniku i Čakovcu,” rekla je Ilijana.

naslovna

U Zagrebu na TREPS-u, Ilijanini plesači ušli su u finale s čak tri koreografije, a u finalu su s koreografijom “Metamorfoza” osvojili prestižnu nagradu za najuspješniji plesni nastup suvremenog plesnog izričaja. Već s premijere godišnje produkcije 16. lipnja, putuju u HNK Varaždin gdje će plesati dvije koreografije, a potom ih očekuje i višednevno gostovanje u Istarskom narodnom kazalištu u Puli s najstarijim plesačima. Na to se nadovezuje i 29. Susret plesnih ansambala Hrvatske u Velikoj Gorici gdje su prošle tri koreografije, a nakon toga, u srpnju očekuje ih petodnevnog gostovanja na Šibenskom festivalu. “Izuzetno sam ponosna jer osim što će devet najiskusnijih plesača Plesne radionice 26. srpnja predstaviti svoj polusatni program “Pleši, voli, živi” ispred Katedrale Sv. Jakova, imamo pozivno pismo i za nastup u profesionalnom dijelu Šibenskog plesnog festivala 27. srpnja – Laura Lončar dobila je poziv nastupiti u tom profesionalnom dijelu programa u kojem je novost da će se predstavljati mladi talenti, studenti ili nagrađivani učenici plesnih škola i organizacija. Laura će se predstaviti s 15-minutnim autorskim solom koji je nazvala “One(s)4all” i to će biti svojevrsna retrospekcija njenih solo uradaka u 15 godina sazrijevanja na plesnoj sceni,” naglasila je Ilijana.

Tu je i poziv za gostovanje u inozemstvu na koji su također, s pravom, iznimno ponosni. Naime, na prijedlog Hrvatskog sabora kulture i uz pozivno pismo Češke Republike, UO Plesna radionica Ilijane Lončar pozvana je na 32. Nacionalni susret plesne scene mladih i odraslih “Tanec, Tanec 2018″ koji će se održati od 25. do 28. listopada u Češkoj u mjestu Jablonec nad nisou.“Stručno povjerenstvo 28. Susreta plesnih ansambala Hrvatske dodijelilo je nagradu Anamariji Jakoubek i Lei Majski prošle godine za najbolju plesnu izvedbu koju su osvojile s koreografijom “Licem u lice” i sada su predložene kao predstavnice Hrvatske za gostovanje na ovom dugovječnom susretu u Češkoj,” pojasnila je Ilijana.
nn

Uz brojna gostovanja, prestižne nagrade i izvrsnost koju prepoznaju i drugi, čak i u inozemstvu, suvišno je pitati koja je svrha ove plesne organizacije u gradu Požegi, no kako kaže Ilijana – punoljetnost, 18. godišnja produkcija, prvi je povod da se preispitaju vrijednosti koje uzimamo “zdravo za gotovo”. “Osnovni cilj umjetničke organizacije sve ove godine jest promocija i razvoj plesnog odgoja i kreativnog stvaralaštva djece i mladih, uz senzibiliziranje javnosti za suvremenu plesnu umjetnost. To je umjetnost koja je još uvijek na margini, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, ali bez obzira na to što je Požega mala, mislim da kao središte županije zaslužuje imati jednu takvu umjetničku organizaciju i mislim da smo jedinstveni kao UO na ovom području. Tu je i poticanje kreativno istraživačkog rada koje stavljamo ispred plesnih natjecanja, nama je bitno da djeca stvaraju i kreiraju, da budu djeca i da što više iz sebe daju na svakom satu plesa pa onda i na pozornici. Nije nam isključivi cilj odlazak na plesna natjecanja. Važno nam je i povezivanje kroz plesno druženje umjesto rivalstva, suradnja umjesto razvijanja konkurencije i za kraj, na čemu će UO Plesna radionica Ilijane Lončar raditi do zadnjeg daha, i nadam se bar djelomice i uspjeti, jest poticanje i podrška talentiranim mladim ljudima za odabir plesne profesije zbog kroničnog nedostatka profesionalnih plesnih umjetnika, koreografa i pedagoga u Požegi, okolici, a rekla bih i u cijeloj Hrvatskoj. Mi smo mali kotačić koji želi doprinijeti razvoju suvremenog plesa i pravilnog odnosa prema plesnim umjetnicima i plesu općenito,” zaključila je Ilijana. Pravilan odnos prema mladim plesnim umjetnicima možete pokazati dolaskom na 18.godišnju produkciju “Pleši, voli, živi”, 16. i 17. lipnja.

ul

TEKST: Sanja Pok      FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn